Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bukarest is befogadta az Outsidereket

A bukaresti nemzeti könyvtár épületében pénteken megnyílt a sepsiszentgyörgyi Diakónia Alapítvány fenntartásában működő Írisz Ház által szervezett Outsider Art kiállítás. A fogyatékkal élők művészi kibontakozását célzó versenybe minden eddiginél több munkát neveztek be.

Hirdetés
Hirdetés

A tárlatmegnyitóval egybekötött díjátadó ünnepséget Makkai Péter államtitkár Down-kóros tanácsadója, Oana Rotar vezette le.

Makkai Péter, az Írisz Ház volt igazgatója, a Munkaügyi és Szociális Minisztérium államtitkára felelevenítette a verseny kiírásához vezető momentumot: 12 éve egy édesapa hozta autista fiát, aki beszélni nem tudott, de az elé tett papírokat szédületes sebességgel telerajzolta, és mint utóbb kiderült, nem volt híján a művészi hajlamnak. Az első kiállítás még egy templom egyik kisebb termében volt, a következőre viszont már egy igazi galériában, az Árkosi Kulturális Központban került sor, ahol először volt a fogyatékkal élők alkotása közszemlére téve. Az illető autista fiatalt azután számos országba meghívták, (Portugáliába, Olasz- és Németországba), az Outsider Art kiállítások sora pedig azóta sem szakadt meg.

Deuten Makkai Réka Hollandiában élő művészettörténész és kritikus, a zsűri elnöke beszédében azt taglalta, a fogyatékkal élők művészete nem egy művészi áramlat, hanem elementáris művészet, hiszen mindenki ösztöne, belső hajtóereje által alkot. Ezt fel kell fedezni, majd gyakorolni, fejleszteni szükséges, igazi művészek mentorálásával. A 70 alkotó 178 beküldött művét eredetiség, kompozíció, anyag- és színhasználat szempontjából elemezve a díjazottak sora így alakult: megosztott első díjban részesült Gallov Katalin és Viola Mária, a 2. díj Sibișan Laurát illeti, 3. díjas Kolozsi Cecília. Minden díj a Diakónia Alapítvány adománya, a bukaresti intézmények anyagi hozzájárulása igen csekély volt, a versenyt a svájci protestáns egyházak segélyszervezetének (HEKS EPER) pályázati finanszírozása tette lehetővé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük