Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Változott a törvény

A villamosenergia-szolgáltatásokat felügyelő országos hatóság (Distributie Energie Electrică România, DEER) figyelmezteti a fogyasztókat – magánszemélyeket és jogi személyeket –, hogy november 8-tól kezdődően a szolgáltató ismét megszakíthatja az áramot, ahol az ügyfél késett a kifizetéssel, hátralékokat halmozott fel, túlhaladta a szerződésbe foglalt határidőket.

A koronavírus-járványra való tekintettel a bukaresti kormány tavaly elfogadta a 70-es számú sürgősségi rendeletet, amely a 72. fejezet első bekezdésében leszögezi, a vészhelyzet időszakában a rezsi-szolgáltatásokat biztosítani kell az ügyfelek számára, és indokolt esetekben a hátralékok kifizetésére 90 napos türelmi időt kell ajánlani. A 2021. évi 84-es számú sürgősségi kormányrendelet törli a fent említett előírást, és november 8-án lépett érvénybe. Hétfőtől tehát a villamosenergia-termelő kérheti a szolgáltatóktól, hogy a fizetési határidőket túllépő és hátralékokat halmozó fogyasztók telephelyein, lakásaiban az villanyáramot kikapcsolják. Ilyen eseteknél a 2012. évi 123-as törvény és a 2019. évi 235-ös számú áramszolgáltatási rendelet előírásait alkalmazzák. A visszakötés, vagyis az áramszolgáltatás újbóli beindítása a hátralékok kifizetésének igazolásától számított két munkanapon belül történik.

Hirdetés
Hirdetés

A sajtóközleményében a szakhatóság (DEER) arra kéri a háztartási és más jellegű fogyasztókat, sürgősen törlesszék adósságaikat, hátralékaikat a területi szolgáltatók iránt, hogy elkerüljék a villanyáram megszakításával, az áramszolgáltatás felfüggesztésével járó kellemetlenségeket, annál is inkább, mivel a visszakötés pluszköltségekkel járhat. A DEER kommunikációs és PR ügyosztálya számít a fogyasztók megértésére, és köszönetét tolmácsolja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük