Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csángóföld ihlette alkotások

Csángóföld ihlette alkotások Kultúra

Vasárnap este a csernátoni Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában népes közönség előtt nyitották meg a Csángóföldi reflexiók című képzőművészeti kiállítást.

A megnyitó kezdetén a tárlat ötletgazdája és kurátora, Székely Géza grafikusművész köszöntötte az egybegyűlteket, majd tolmácsolta Rákosi Árpád polgármester üzenetét. Ezt követően Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) igazgatója mutatta be a tárlat anyagát.
Bordás elmondta, a kiállítás a Székely Géza által összehívott művészek csángóföldi tapasztalatait tárja a közönség elé, azzal a céllal, hogy „szellemileg építkezhessünk a csángó magyarság küzdelmekkel teli életvitelének több látószögből való tanulmányozása és a népcsoport gyors ritmusban átalakuló hagyományos életmódjának hiteles bemutatása által”.
A tavaly nyárra Székely Géza és egykori tanára, Salamon Ferenc egy külsőrekecsini alkotótábort terveztek, amelyet a járványhelyzet miatt nem sikerült megtartani, ennek ellenére egy kisebb csoport mégis elutazott, bejárta Gorzafalvát és környékét, és az ott szerzett élmények, tapasztalatok jó alapot és inspirációt nyújtottak az alkotások elkészítéséhez. Utólag felkérték még a csernátoni Ika képzőművészeti alkotóműhely tagjait és néhány olyan alkotót, akiket a csángó népcsoport kutatása és megjelenítése foglalkoztat, így alakult ki a kiállítók csoportja, amely 27 székelyföldi és erdélyi művészt számlál.
Bordás szerint a csángó magyar életmódot, e népcsoport mindennapjainak nehézségeit, és a két kultúra között való egyensúlyozást legjobban a fényképek segítségével lehet megkapóan és valósághűen dokumentálni, erre számos fotós vállalkozott. Emellett több művész alkotásain megelevenednek a jellegzetes csángó magyar viselet elemei, illetve a jellegzetes csángó ünnepek, hagyományos közösségi események is. Mivel a csángó életmód szerves eleme a vallásosság, a hit gyakorlása, így számos mű ábrázol csángó Madonnákat, keresztfákat, templomokat és a népi vallásosság különböző formáit.
A megnyitó zárásaként Székely Géza elmondta, remélik, hogy a későbbiekben sikerül megtartani a tavaly nyárra megálmodott alkotótábort, ugyanakkor a tárlat anyagát szeretnék a csángó magyarokhoz is eljuttatni. Az eseményt Jánó Kinga népdalokkal, Éltes Barna pedig tilinkójátékkal tette színesebbé.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük