Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Film készül Szilvássy Caroláról

Film készül Szilvássy Caroláról Kultúra

Szilvássy Carola grófnő születésének 145. évfordulójára filmet készíttetett a Nemzeti Filmintézet a Carola Egyesület szakmai támogatásával. A részletekről az egyesület egyik alapító tagja, Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója beszélt lapunknak. A regényes életű, izgalmas személyiségű, kreatív, különc nemesasszonyról nagyrészt erdélyi tájakon forgatott, játékfilmjelenetekkel ötvözött dokumentumfilm producere Molnár-Bánffy Kata, társrendezőként Szebeni Zsuzsa, Berta Lívia és Ugron Zsolna működtek közre.

Kevés olyan sokoldalú, nyitott, tevékeny személyiséget ismer a művelődéstörténet, mint amilyen a film főszereplőjéül választott arisztokrata nő, aki elvégezi a Ferenc József Egyetem bábaképzőjét, műtősnő az első világháborúban, filmszereplő és rendező, fáradhatatlan túrázó és rettenthetetlen utazó, diakonissza, gyermekmentő és kultúrapártoló, aki megkerülhetetlen Bánffy Miklós életében és regényében is (Erdély története). „Már akkor azokhoz az asszonyokhoz tartozott, akikkel kapcsolatban mindenki kénytelen volt állást foglalni: vagy mellette, vagy ellene” – írja róla Kemény János író, az Erdélyi Helikon írói kör alapítója. Ezért ápolja emlékét évek óta a Carola Egyesület, de a film az ő életén keresztül betekintést enged a 19. század végi és a 20. század eleji Erdély történelmi viharokkal, tragédiákkal átszőtt kulturális és társadalmi életébe is.

Hirdetés
Hirdetés

– Évek óta próbáljuk megtalálni ennek a nőnek a méltó helyét az irodalomban, művészet- és művelődéstörténetben, ami azért nehéz, mert ő nem volt sem irodalmár, sem színész, de filmszkeccset rendezett, az első némafilmek egyikét, és Nórát játszotta Ibsen darabjában, viszont mindezt csak passzióból, nem tette életét egy pályára. A legnagyobb jelentőséggel bír azonban, hogy a francia szalonok mintájára ő is működtetett egyet Kolozsváron, ahol igen sokszor megfordultak a korabeli írók, hírességek.

Jelentős dolgok történtek, dőltek el: ott született az Erdélyi Helikon, és ott dőlt el, hogy Szerb Antal megírja az irodalomtörténetét.

A Szilvássy Caroláról készülő 52 perces, történelmi film jeleneteinek forgatása augusztusban Magyarországon és Erdélyben zajlik, többek között a gernyeszegi, marosvécsi kastély, az egykori galonyai birtok, a kolozsvári sétatér és botanikuskert tűnik fel benne. Az alkotás, melybe a hazai színházak vezető fiatal színészeit vonták be, a Nemzeti Filmintézet tavaly meghirdetett pályázatára született válaszul, jövőre tervezik befejezni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük