Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért a 16. néptánctábor

Véget ért a 16. néptánctábor Kultúra

Tizenhatodik kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezett, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ által is támogatott Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka.

Akárcsak múlt évben – eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak – két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így a csernátoni Hanna panzió udvarát a szokásos öt nap helyett tíz napig zengte be népdal, néptánc és nevetés. A műhelymunkákon Kovászna, Hargita, Kolozs és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

Hirdetés
Hirdetés

A műhelymunka első napján Fazakas János (Fazi) és Cserey-Both Zsuzsa táncot és énekeket tanítottak a jelenlévőknek. A jól megérdemelt pihenés után Fazakas János Magyar táncok keleten címmel tartott előadást, bevezetve a jelenlévőket a Japánban és Kínában zajló magyar néptáncoktatás érdekességeibe, nehézségeibe. Kedden, a szokásos tánc- és énektanulás után Cserey-Both Zsuzsa a népdalok szimbolikájáról nyújtott érdekes ismeretterjesztést, s próbálta a jelenlévőket bevezetni a szimbólumok gazdag, érdekes és összetett világába. Harmadnap Doktor László Csodálatos Kalotaszeg címmel tartott online előadást. A műhelymunka utolsó napján Kádár Elemér vont párhuzamot a Nyárád menti és moldvai néptáncok szokásvilágai között.

A főszervező Virág Endre táncszakelőadó (Kovászna Megyei Művelődési Központ) által összeállított program a tánc- és énektanulás mellett drámajátékokat is tartalmazott Prezsmer Boglárka vezetésével, hiszen a játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. Az együtt töltött napok során a tánc­házak mellett a résztvevőknek alkalmuk adódott nemezelni és gyöngyöt fűzni is Kolozsi Ildikó és Szász Etelka irányításával. A táncoktatás és énektanulás ideje alatt Ábri Béla, Horváth Tas és Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük