Felhívás!

Véget ért a 16. néptánctábor

Véget ért a 16. néptánctábor Kultúra

Tizenhatodik kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezett, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ által is támogatott Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka.

Akárcsak múlt évben – eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak – két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így a csernátoni Hanna panzió udvarát a szokásos öt nap helyett tíz napig zengte be népdal, néptánc és nevetés. A műhelymunkákon Kovászna, Hargita, Kolozs és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

A műhelymunka első napján Fazakas János (Fazi) és Cserey-Both Zsuzsa táncot és énekeket tanítottak a jelenlévőknek. A jól megérdemelt pihenés után Fazakas János Magyar táncok keleten címmel tartott előadást, bevezetve a jelenlévőket a Japánban és Kínában zajló magyar néptáncoktatás érdekességeibe, nehézségeibe. Kedden, a szokásos tánc- és énektanulás után Cserey-Both Zsuzsa a népdalok szimbolikájáról nyújtott érdekes ismeretterjesztést, s próbálta a jelenlévőket bevezetni a szimbólumok gazdag, érdekes és összetett világába. Harmadnap Doktor László Csodálatos Kalotaszeg címmel tartott online előadást. A műhelymunka utolsó napján Kádár Elemér vont párhuzamot a Nyárád menti és moldvai néptáncok szokásvilágai között.

A főszervező Virág Endre táncszakelőadó (Kovászna Megyei Művelődési Központ) által összeállított program a tánc- és énektanulás mellett drámajátékokat is tartalmazott Prezsmer Boglárka vezetésével, hiszen a játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. Az együtt töltött napok során a tánc­házak mellett a résztvevőknek alkalmuk adódott nemezelni és gyöngyöt fűzni is Kolozsi Ildikó és Szász Etelka irányításával. A táncoktatás és énektanulás ideje alatt Ábri Béla, Horváth Tas és Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.