Hirmondo

Röviden

Nyolcvanketten ballagtak

Június 5-én, szombaton elballagtak a Baróti Szabó Dávid Líceum négy osztályának végzős diákjai, szám szerint 82-en. Az ünnepség ezúttal rendhagyó módon a szalagavatással kezdődött, mivel a járványügyi megszorítások miatt a szokásos nagykorúsítási ünnepséget nem tudták a maga idejében megtartani. A végzősök ezzel az alkalommal vehették át a szalagokat és emléklapokat. Ezt követően elsőnek Derzsi-Ráduly Kázmér igazgató intézett biztató szavakat a fiatalokhoz, majd Benedek-Huszár János polgármester, a Kovászna megyei Tanfelügyelőség részéről pedig Barabás Andrea szólt hozzájuk, végül a XI-es Simon Rita búcsúzott tőlük. A ballagók ünnepi búcsúműsora után a legjobb diákok díjazása következett. Idén 13 tanuló kapott Érdemes diák díjat, a Baróti Szabó Dávid Emlékbizottság és Alapítvány nagydíját Máthé Edina kapta, akit Csog Orsolya osztályfőnök méltatott.

Hajók és hajóskapitányok

„A hajó nagyobb biztonságban van a kikötőben, de a hajókat nem ezért építik” – Paulo Coelho brazil író idézetét választotta alapul Benedek-Huszár János polgármester a Baróti Szabó Dávid Líceum ballagóihoz intézett beszédében, majd szakított egy hagyománnyal, ugyanis lement a lépcsőkön, és az ifjakkal szembe állva folytatta beszédét: „ahogy a hajókat sem azért építik, hogy a kikötőben vesztegeljenek, egyetlen édesanya sem azért fogan, hogy örök időkig méhében rejtegesse gyermekét. A biztonságot az anyaméh után a családi otthon jelentette számotokra, majd ez egyre bővült. Most már eljutottatok az Értől az Óceánig, most egy időben ti vagytok a hajó és ti vagytok a hajóskapitány. Itt álltok a világóceán torkolatában, és a mobilitásnak az emberiség történelme folyamán soha nem ismert lehetőségei révén sarkig tárja előttetek kapuit a világ. Menjetek hát, szeljétek a habokat, drága, erős hajók! Kormányozzátok neki bátran a hullámoknak a hajókat, kapitányok!”– mondta az ifjaknak.

Jó tanácsai sem maradtak el: „Vigyázzatok a mélyvizekre, mert a mély hullámsírból nincs menekvés, és vigyázzatok a sekély vizekre is, mert a sekélyesség sokszor alattomosabb zátonyokat rejt, mint a függőleges vízmérföldek.” Végül pedig azt mondta a ballagóknak, hogy soha ne bánkódjanak, mert az otthon kikötője mindig várja őket.

Hozzászólások