Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Statisztika

Örök nyugalomra helyezték Baróton és Köpecen azokat a férfiakat, akik tragikus autószerencsétlenségben veszítették életüket május 14-én, pénteken, Brassóba munkába menet, a most már lassan a halál országútjának is nevezhető, Brassó és Segesvár közötti 13-as úton. Közöttük a legfiatalabbat is, aki alig 22 éves volt. A fájdalom és szomorúság mellett az embert ilyenkor kérdések sorozata is gyötri, hogy vajon miképp történhetett meg mindez, és a választ keresgélve olyan labirintusba jut, ahol csak tévelyegni lehet, tisztán látni semmiképp.

Ha megnézzük az autóbalesetben elhunytak európai statisztikáját, azt látjuk, hogy abban Románia, mint sok más egyébben is, az utolsó helyen szerepel: 2020-ban, egymillió lakosra vetítve országunkban csaknem 100 halálos áldozatot követeltek az autóbalesetek, míg az EU-s átlag 50 alatti. Magyarán, nálunk legalább kétszer annyi halálos áldozatot szed a száguldozás, mint máshol. Ennek a szomorú statisztikának természetesen okai is vannak, melyeket azonban nem nekünk, hanem az ezért felelős hatalmasságoknak kellene elemezniük.

A négy erdővidéki férfi halálát okozó szerencsétlenség okán is sok kérdés tehető fel. A legfontosabb az, hogy miképp történhetett meg, hogy egy monstrumot vezető sofőr elszenderedjen a volánnál? Vajon kik és hogyan ellenőrzik a teherautósofőröket, betartják-e azok a rájuk vonatkozó szabályokat, egyáltalán tudatában vannak-e annak, hogy mennyi emberéletért felelősek, amikor elfordítják a kamion slusszkulcsát?

Én valahogy úgy érzem: nem. Ennek a balesetnek a kapcsán egyelőre annyit tudunk, hogy a sofőrt előzetes őrizetbe helyezték, ám ezen túlmenően roppant kíváncsiak lennénk arra, hogy például honnan hová tartott, milyen utasításokat adott neki munkáltatója az útra vonatkozóan, hol, hogyan töltötte az előző éjszakát, lévén, hogy a baleset reggel fél-hétkor történt? Miért nem volt pihent, miért nem tudott kellőképpen odafigyelni az útra? És folytathatnánk. Ezekre a kérdésekre a választ a Brassó megyei rendőrségtől várjuk, akik jelenleg még folytatják a baleset körülményeinek kivizsgálását. Merthogy a közúti rendőrség felelőssége is óriási ennek az aggasztó statisztikának az alakulásában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük