Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RÖVIDEN

Vörös forgatókönyvben

Tekintetbe véve, hogy Sepsiszentgyörgyön meghaladta a 3 ezreléket a fertőzési mutató, március 23-tól kezdve két hétig a városban, valamint Maksán, Kommandón, Dobollón és Sepsibükszádon is a vörös forgatókönyv lép érvénybe – közli a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség. Az oktatási és az egészségügyi minisztérium módosított közös rendelete értelmében az óvodások és az elemi iskolások továbbra is a jelenléti oktatásban tanulnak, a végzős évfolyamok (VIII. és XII-XIII. osztályosok) pedig hibrid oktatásban, amennyiben az előbbiek osztálylétszáma meghaladja a 15-öt, a középiskolásoké pedig a 17-et. A V-VII. és a IX-XI. osztályosok továbbra is online tanulnak, mint amikor a sárga forgatókönyv volt érvényben. A járványtól függetlenül megtartják a próbaérettségit és a próba-képességvizsgát, mindegyik diák saját iskolájában fog részt venni a felméréseken.
Ugyanakkor Nagyajta község (és a hozzá tartozó Középajta), Árapatak, Árkos, Barót (Bibarcfalva, Bodos, Miklósvár, Köpec, Felsőrákos), Bodok, Zalán, Oltszem, Kovászna (Csomakőrös), Gidófalva (Angyalos, Fotos) Hidvég (Nyáraspatak), Illyefalva (Szentkirály), Uzon (Bikfalva, Szentivánlaborfalva, Lisznyó), Szitabodza (Zabrató, Bodzakraszna) Kőröspatak (Kálnok) tanintézményeire a sárga forgatókönyv vonatkozik. (bt)

Online húsvét

Mivel a járványügyi intézkedések nem engedik a személyes részvétellel szervezett eseményeket, idén az online térben rendezi meg a húsvéti kézműves műhelyét a Napsugár Egyesület. Az óvónők Facebookon mutatják be a következő napokban a különböző tojásírási technikákat, de más díszeket is készítenek, valamint az ünnepi menühöz is ajánlanak recepteket. Az óvónők a következő hetekben minden nap feltöltenek egy videót, amelyen bemutatják a tojásírást kesicével, és a levélrátétes vagy szalvétával díszített tojás technikáját is. A családok is bekapcsolódhatnak a tevékenységekbe, elküldhetik saját felvételeiket, a gyerekeknek pedig versenyt hirdetnek: az óvodások ünnepi képeslapot rajzolhatnak, a nagyobb diákok pedig ajtódíszt készíthetnek különböző technikákkal. Az elkészített tárgyak fotóit feltölthetik az egyesület oldalára, ahol nagyszombaton sorsolnak ki egy-egy édességkosarat a fotót beküldők között. (bi)

Állások mindenütt

Közzétette a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a hazai és az Eures iroda által közölt állások lajstromát. Országos szinten jelenleg 13 ezer állást kínálnak, ebből Háromszéken 139 munkahelyet hirdettek meg. Jelenleg az országban a legtöbb állás a szakképzetlen személyeknek van, mintegy ezer munkást alkalmaznak a különböző csomagolóipari cégek. A meghirdetett állások közül a legkevesebbet a felsőfokú végzettségűeknek ajánlják: számukra mindössze 817 munkahely van az országban, a legtöbb munkahely, 5783 pedig a szakképesítés nélküliek számára van kiírva. A helyzet Kovászna megyében is ugyanaz, 26 állást kínálnak szakképesítetlen személyeknek, míg felsőfokú végzettségűeknek alig egy-két szabad munkahely van. Azok, akik az Eures iroda által külföldön vállalnának munkát, az országos szinten meghirdetett 96 állásból válogathatnak: Norvégiába 58 személyt várnak, főként egészségügyi személyzetet, Írországban 11 állás van, Dániában 10, Ausztriában 6, Lengyelországban 5, Németországban 4, míg Belgiumban 2. A munkahelyek betöltéséhez szakképesítés és nyelvtudás szükséges. Az állásokról érdeklődni a munkaügyi platformokon lehet. (bi)

Jogszabályok módosítására van szükség

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) 50 darab egylejest adott át a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársainak a március 15-ei zászlóbírság ügyében indított gyűjtésre. A tagszervezetek által adományozott szimbolikus összeg azt fejezi ki, hogy az ifjúság is fontosnak tartja, hogy az évenként visszatérő problémára megoldás szülessen. Kelemen Szilárd HÁRIT-elnök, elmondta: erre a megoldás a jogszabály-módosítás.

Oktatási központ látássérülteknek

Sepsiszentgyörgy helyi tanácsának RMDSZ frakciója 5000 lejjel támogatja az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület által kezdeményezett magyar tannyelvű oktatási központ felépítését. Az Erdélyi Magyar Látássérültekért Egyesület 2014-ben alakult, és küldetésének tekinti egy bentlakásos magyar tannyelvű oktatási központ felépítését Székelyudvarhely központjában. Az intézmény célja kiszolgálni az erdélyi, magyar anyanyelvű látássérült gyermekek és fiatal felnőttek tanulási igényeit.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük