Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ideje ébredezni

Európa csendes, újra csendes, így írja utolsó vers-sóhajában Petőfi Sándor. Őrizze meg az ilyen csendtől ezt a jobb sorsra is érdemes földrészt a Teremtő, ahol az imarendeket és a fohászolásokat újratanulták a történelmükben is sajátos nemzetek. Ebben, igen, ebben a vegyes kórusban igenis van valamelyes összhang, hiszen minden nép s nemzet védi az övéit, amint ez eleve adott az ágakból vagy deszkából készített bölcsőktől. Hogy meddig is? Ahol a csecsemők ellen indítanak vallásháborút, nem kell ott erkölcsi, hitbéli bizonygatásokat ápolni s ágyúzni.

Európa a maga rémületébe dermedt, csendes, mert maga se tudja, mit tehet és mennyit a lét és az omlás között. Ma már azok a legbátrabbak köröttünk, érettünk vagy ellenünk, akik merészelnek megszólalni ebben a pocsolyaáradatban. Európa feladta sajátos létét. Ami jellemzője vala annyi évszázad alatt, értve ott a dulakodást meg a beözönlők tülekedését, nos, azok a jellemzők változtak és változtattak. Volt idő, amikor Európa népei, országocskái meg birodalmai a saját létük és hitük érdekében próbálkoztak a lehetetlennel is.

Ma ez a földrész úgy uszítja egymásra az alig-alig élhető népeket, hogy kő kövön, templomon csillag, kereszt aligha marad. A sorstalanság sáncaiból úgy vergődik hatalom felé Ukrajna, hogy feledi dühében a kommunista uralom erkölcsi, anyagi rablását az akkori ukrán földön. Ukrajna mai urai, akár a románok, a szolgaságot s annak bocskorát terelgetik hatalomra. Európa egy óriási tülekedési stadion, ahol a serdülők hamar megértik, mit kell összelopkodni, hogy győztesen menjenek haza, ha van haza. Ez már nem is vegyeskórus, hanem a Verdi-féle rabszolgakórus maga. Nyílt kártyákkal játsszák a hamis himnuszokat bagatell garasokért.

Hány apostol, igaz ember, népért síró bús, bocskoros nemes vetette magát áldozatul a nemzetéért, gyermekeiért, anyjáért, hogy jobbulna Európa végre s népek örömére. Nem azért vagyok, hogy soroljam. Egymás sorsáért, a magunk s a rabállamok, megalázott népek előtt kell világot deríteni, az igazság fényét. Ma is vannak, akik ismerik az utakat az igaz, az igazak felé. Ideje ébredezni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 12., 13:48
    ÉRTÉKELÉS: -2

    Fikker János:
    ” Ez a csend, már nem ugyanaz,
    más lett sz élet,és az álom…”

    Halljátok ?!

    Halljátok ?! Értünk harangoznak.
    Fertőzött lett a levegő.
    A szelek, „hullámokat” hoztak,
    „vírusba” borult az Idő…

    De Atlantisz, emelkedőben.
    Még zeng a mélyből, a panasz.
    Bízzál, a békésebb jövőben.
    Egyedül, soha nem maradsz…

    Amíg van hit, amíg van ember,
    nem süllyed el ez a világ.
    Ha türelemmel, fegyelemmel
    véded önmagad, és Hazád…
    2021.