Hirmondo

Új fejlesztési stratégia készül

Új fejlesztési stratégia készül

A nemrég lezajlott, februári soros ülésen a városkasszában tavalyról megmaradt 2,2 millió lejes összeg egy részének felhasználásáról is döntöttek a baróti önkormányzat képviselői.

„Az összeget beruházásokra, de működési költségekre is költhetnék, utóbbiakra azonban egyelőre nincs szükség” – vázolta a gyűlés elején Benedek-Huszár János polgármester, ugyanakkor rámutatott, hogy el kell készítsék Barót új fejlesztési stratégiáját, mivel a régi lejárt, és új uniós finanszírozási ciklus kezdődik.

Hirdetés
Hirdetés

– Ebben a ciklusban, az eddigiektől eltérően, már közösen pályázhat bizonyos típusú fejlesztésekre város és falu, így az egyes közigazgatási egységek fejlesztési stratégiáit Erdővidék-szinten is össze kell hangolja a községek és a város által alapított Erdővidék Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület – fogalmazott az elöljáró, aki 27.000 lej elkülönítését javasolta erre a célra.
Ezen felül el kell készíteniük Barót energiagazdálkodási stratégiáját is – ez mintegy 12.000 lejbe kerül –, mivel a Környezetvédelmi Alapnál az 1969-ben készült iskolaépület rehabilitálására fognak pályázni májusban, ugyanakkor a legelő-üzemterv elkészítését is ebből a pénzből fizetnék ki, hiszen elkészült, és a város átvette.

– Ez az üzemterv tíz évig érvényes, és gyakorlatilag segíti az APIA-s támogatásokra igényt tartó gazdákat, akiknek az üzemtervből igazolást tudunk adni. Az üzemterv 5572 hektár gyepterületet tárgyal, ebben szerepelnek a város saját területei, a közbirtokossági területek és a magánterületek is: kaszálók és legelők. 61.000 lejt kell most érte kifizessünk. Összesen 134.000 lejbe kerül az üzemterv, de a tavaly felét már kifizettük az összegnek – tudtuk meg a polgármestertől a továbbiakban.

A beruházási lista bővült ugyanakkor Köpec szennyvízhálózati tervének az elkészítésével és a felsőrákosi szennyvízhálózat megvalósíthatósági tanulmányának véglegesítésével is. Ezekre a polgármester 150, illetve 135 ezer lejes keret megnyitásának a jóváhagyását kérte.

Mint azt kifejtette, ezek a tervek azért fontosak és azért sürgős az elkészítésük, mert az elmúlt hetekben a fejlesztési és a környezetvédelmi miniszter is a megyében járt, és azzal biztattak minden elöljárót, hogy a szennyvízrendszerek tervezését kezdjék el, mert már ebben az esztendőben indulhatnak olyan kormányprogramok, melyek a szennyvízhálózatok kiépítésére fektetik a hangsúlyt. „Időben kell lépni: a terveket senki más nem készítteti el helyettünk” – mondta Benedek-Huszár.

A tanácsosok a fent említett összegek célirányos felhasználására igent mondtak, ugyanakkor jóváhagyták, hogy a baróti óvoda is felhasználhassa idén a tavalyról megmaradt 6550 lejes összeget.

Hozzászólások