Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Nem halmoznák tovább

Egyes kedvezményezettek hat–hét állami segélyben részesülnek egyszerre, vagyis halmozzák a szociális segélyeket. Ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni a munkaügyi miniszter. Raluca Turcan sajnálatosnak tartja, hogy vannak, akik egyszerre kapnak például szociális segélyt, családtámogatást, gyermeknevelési pótlékot és fűtési segélyt, és nincs hajlandóságuk munkát vállalni. A tárcavezető ellenőrzéseket helyezett kilátásba, amely során felmérik, a segélyekben részesülőknek van-e bizonyítékuk arra, hogy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy munkahelyet szerezzenek. Hozzátette: néhány helyi önkormányzat komolyan veszi feladatát, hogy arra ösztönözze a szociális segélyben részesülőket, a közösség érdekében dolgozzanak és munkát keressenek, máshol pedig szegénységben tartják az embereket, ezáltal egyfajta függőségi helyzetet alakítva ki.

 

Trendi a munkahelyváltás

A romániai alkalmazottak több mint fele (54%) munkahelyváltáson gondolkodik – derül ki a BesJobs álláshirdető oldal által készített felmérésből. A megkérdezettek 28%-a azt válaszolta, már konkrét lépéseket is tett a munkahelyváltás érdekében. A váltáson gondolkodók 39%-a az alacsony fizetés miatt váltana munkahelyet, és csupán a 27%-uk mondta azt, hogy a jelenlegi munkahelyén nem garantált a szakmai fejlődés, ezért keres új állást. A megkérdezettek 15%-a nemcsak munkahelyet, hanem szakterületet is szeretne váltani.

 

Van, hová fejlődni…

Hazánkban többnyire csak szlogen az innováció, hiszen a romániai gazdaság az összes többi tagországtól le van maradva az innováció tekintetében. Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) 2016 és 2018 közötti időszakra vonatkozó adatai szerint a romániai cégeknek alig 14,6%-a végzett valamiféle innovációs tevékenységet, vagyis fejlesztett és gyárt új terméket vagy bővítette kínálatát teljesen új termékkel vagy szolgáltatással. Az Eurostat értelmezése szerint az innováció nemcsak új termékek piacra dobását jelenti, hanem lehet egy új gyártási folyamat, újítás a marketing, a forgalmazás, a kereskedelmi gyakorlat vagy akár az információ feldolgozás területén. Észtországé az Európai Unió leginnovatívabb gazdasága, hiszen ott a cégek 73,1 százaléka bevezetett valamiféle újítást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük