Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új év, új élet?

Új év, új élet? Kovászna megye

Új év, új fogadalmak, amikor sokan életmódváltást terveznek, fogyni szeretnének, ígérik, hogy elkezdenek edzeni. A januári lendületet azonban felváltja az ígéretek megszegése, a fitneszterem-bérleteket lemondják, a diétázást pedig még annál is korábban abbahagyják. Ennek okairól kérdeztünk szakembereket.

Hirdetés
Hirdetés

– Karácsony és szilveszter a lakomák ideje, főleg nálunk, Székelyföldön. Ilyenkor előkerülnek a legzsírosabb ételek, különböző magas szénhidráttartalmú köretekkel, nem beszélve a desszertekről, kelt tésztákról. Ehhez jön még a nagyobb mennyiségű alkoholos és cukrozott ital, ami nemcsak hizlal, de egészségtelen is. Ezekről lemondani azonban erős akarat kell, ami, lássuk be, sokunkból hiányzik, így 3-4 hét alatt akár 5 kilót is hízhatunk – mondta bevezetésként Kinda Krisztina Edit dietetikus.

Az viszont megnyugtató – tette hozzá –, hogy az egészséges szervezet jól kezeli ezeket a kihágásokat, és kis odafigyeléssel könnyen vissza lehet szerezni az ünnepek előtti súlyt. Ehhez a legfontosabb, hogy sok vizet igyunk és visszatérjünk az ünnepek előtti étkezési szokásainkhoz, amennyiben azok is megfelelőek voltak. A dietetikus inkább azokra fókuszál, akik hirtelen drasztikus diétát kezdenek el év elején, amely által nem az ünnepek alatt felszedett kilókat adnák le, hanem a korábbi hízástól szabadulnának.

– A gyorsdiéták, amelyek azonnali eredményt ígérnek két hét alatt, illetve a különböző fogyasztókészítmények szedése veszélyes, és nem is hatásos. Az utóbbival kezdeném, ugyanis sokan hiszik azt, hogy elég bevenni naponta 2-3 bogyót (sajnos van, aki többet is), és aztán lehet zabálni, mert a súlyunk úgyis csökken. Ez nem igaz, csodagyógyszer nem létezik, viszont veszélyes lehet ezek szedése. Ugyanígy nem létezik csodafogyókúra sem: ha le is adunk néhány hét alatt pár kilót, ha abbahagyjuk a diétát, visszajön. Sokan ebbe a problémába szaladnak bele, lelkesen kezdenek el fogyókúrázni, majd februárban már ugyanaz vagy még több a testsúlyuk, mint amikor elkezdték a diétát – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mint mondta, a legjobb a fokozatosság és odafigyelés a napi többszöri, de kevés étkezésre, amely mindig tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt, illetve rostokat. Kevesebb szénhidrát és zsír bevitelével, több víz fogyasztásával csökken a súly, de a szervezet is egészségesebbé válik.

A fogyni akarók mellett sokan vannak azok is, akik év elején fitnesz-bérletet váltanak, konditerembe kezdenek járni, de itt sem tart sokáig a lelkesedés. Szőke Attila jujitsu-edző megkeresésünkre elmondta: a harcművészetek iránt érdeklődők, jelentkezők mintegy fele az első hónapban feladja az edzéseket, ugyanez igaz azokra is, akik valamilyen tornát választanak mozgásra. A csoportos edzésekre járók nagy része lemorzsolódik egy-két hónap alatt, kevesen vannak, akik legalább fél évig kitartanak és még kevesebben azok, akik már évek óta járnak rendszeresen edzésre – magyarázta az edző. Szőke Attila tanácsokat is megfogalmazott azoknak, akik most kezdenének el terembe járni, mint mondta nagyon fontos, hogy a gyakorlatokat helyesen végezzék el, éppen ezért keressenek fel egy edzőt, aki ebben segíthet.

– Egy gyakorlatot csak egyféleképpen lehet helyesen elvégezni, de százféle módja van annak, hogy rosszul csináljuk, és úgy rögzüljön be. Számos csatorna van az interneten, ahol bemutatják a mozdulatsorokat, de ez nem elég, szükség van egy edzőre, aki nemcsak látja, de ki is javítja a helytelen mozgást. Ez nagyon fontos, hiszen egy-egy nem megfelelően végrehajtott gyakorlat rosszul is végződhet – mondta a szakember.

Azt is kiemelte: a mozgás mindennapjaink része kéne legyen, de sajnos a tapasztalatok azt mutatják, még mindig keveset mozgunk, annak ellenére, hogy most már minden lakónegyedre jut egy edzőterem Sepsiszentgyörgyön, a bérleti vagy edzői díjak pedig elérhetőek mindenki számára. A legkitartóbbak talán a gyermekek, akik rendszeresen járnak hétről hétre, és nem adják fel az edzést, sőt szép eredményeket érnek el.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük