Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még több ellenőrzés lesz

Még több ellenőrzés lesz Kovászna megye

A sertéspestis terjedésének tükrében, a kór megfékezése érdekében, megelőzésképpen országos szintű szaktanácsadás és ellenőrzés zajlik. Ennek részeként az elkövetkezőkben a háromszéki körzeti állatorvosok is kiszállnak terepre– tudtuk meg dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól.

A szakember kifejtette, országos szinten több helyen jelentek meg afrikai sertéspestissel való fertőzések, és alakultak ki gócpontok, de szerencsére Háromszéken nincsenek ilyen jellegű gondok. A legutóbbi riasztás sem igazolódott, a laboratóriumban nem azonosították a sertésekre halálos kórt, így elmondható, hogy nem sertéspestis miatt hullt el az erdővidéki gazdaságban riadalmat okozó disznó.

Hirdetés
Hirdetés

Megtudtuk, hogy egy új rendeletnek köszönhetően Háromszéken is havonta minimum 10 gazdaságban kell ellenőrzést tartsanak a körzeti állatorvosok. A megmozdulás ebben az évben, és valószínű, hogy jövő esztendőben is zajlik, és ezzel párhuzamosan a megyei állategészségügyi igazgatóság munkatársai is terepeznek – derült ki.

Befejeződtek viszont a megyei állategészségügyi igazgatóság és a mezőgazdasági kifizetési ügynökség alkalmazottainak (APIA) közös ellenőrzései, melyek során közel 400 gazdaságot fésültek át, és, bár a kiértékelés még nem történt meg, dr. Sikó elmondta, számos rendellenességet észleltek, amelyek miatt joggal aggódhatnak a szabálysértő gazdák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük