Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A fontos, hogy olvasson!

A fontos, hogy olvasson! Kultúra

A nyári vakációval együtt eljött a kötelező házi olvasmányok időszaka is, ami sok diáknak okoz fejtörést. A kötelező könyvek mellett a Bod Péter Megyei Könyvtár javaslatokat fogalmaz meg a gyermekeknek arról, hogy mit érdemes olvasni a hosszú vakáció alatt.

Közismert tény, hogy a nyári szünet idején nehéz rávenni a diákokat az olvasásra, főleg, ami a kötelező olvasmányokat illeti. Bár a tanterv nem írja elő a házi olvasmányok kötelezettségét, a tanítók, tanárok felhagyják, és elvárják az olvasónapló vezetését is. A legtöbb pedagógus azonban úgy véli, az a fontos, hogy olvasson a gyermek, és nem feltétlenül az, hogy mit olvas, így többen rájuk bízzák a döntést. A könyvek kiválasztásában segít a Bod Péter Megyei Könyvtár is, ahol ajánlóval várják az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

Kerekes Beáta tanítónő minden tanévzárón javaslatokat fogalmaz meg kisdiákjai számára, hogy milyen könyveket olvassanak el, de nem terheli túl őket, és a választást is rájuk bízza.

– Úgy gondolom, a kötelező olvasmányok kora lejárt. A legfontosabb az, hogy olvassanak a gyerme­kek, és szerencsére most rengeteg jó gyerekkönyv közül lehet választani a kortárs irodalomból, így mindig összeállítok egy listát. A listán olyan könyvek is szerepelnek, amelyeket a szülőknek is ajánlok, hogy közösen olvassák el a gyermekekkel. Természetesen mást is lehet választani, a lényeg, hogy a gyermekek megszeressék az olvasást, és rendszeres legyen az életükben. Napi 15–20 perc nem sok idő, ha pedig érdekes a könyv, akkor ennél is több időt fordítanak rá – mondta a tanítónő.

Az olvasmányok kiválasztásában segít a megyei könyvtár is, közösségi oldalunkon, illetve a honlapon hétről hétre megosztjuk az ajánlott könyvek listáját, életkorra, témákra bontva – mondta Szonda Szabolcs igazgató. Ezen a héten Mészöly Ágnes A királyné violája című könyvét javasolják, amely időutazással kelti fel a kamaszok érdeklődését a történelem iránt. A könyveket már ötéves kortól ajánlják, a leírás mellett a könyvtárosok ajánlóját is elolvashatják az érdeklődők. A könyvtár oldalán hazai és külföldi írók könyvei közül választhatnak a diákok, de online kiadványok, folyóiratok is olvashatók.

A Bod Péter Megyei Könyvtár állományából idén, a házi olvasmányok mellett, az ifjúsági könyvek közül a legnépszerűbbek Woltz Anna könyvei, illetve Rosemarie Eichinger Esznek-e a halottak epertortát? voltak. Az évek óta népszerűek közül kiemelkedik a L. O. L-sorozat, Leiner Laura és Rick Riordan könyvei, valamint a Harry Potter, a Rumini, kisebbeknél pedig az Idődetektívek, Egy Ropi naplója, Egy Zizi naplója, továbbá Nógrádi Gábor, Wéber Anikó könyvei.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük