Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jó magyar tételek

Az érettségizők tegnapi magyar nyelvi tételei megfeleltek az elvárásoknak, jól begyakorolták őket, vagy az ahhoz nagyon hasonlókat – mondta el lapunknak dr. Deák Ferenc, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-líceum magyartanára.

A reál szakosoknak Csokonai Vitéz Mihály Köszöntő című versét kellett értelmezniük, a számok iránti szimpátiát vizsgáló felmérésről szóló szövegrészlet kapcsán kellett a szövegértésüket bizonyítaniuk, végül a hazaszeretet irodalmi ábrázolásáról írott értekezés volt az utolsó elvárás ajánlott (Szigeti veszedelem, Szondi két apródja, Törökországi levelek stb.) vagy szabadon választott művek alapján.

– Jó volt látni, hogy érdekli a fiatalokat e téma, a hazaszeretet továbbra is érték – mondta Deák Ferenc, akinek tanítványai jókedvűen jöttek ki a vizsgáról, elmondásuk szerint arra kellett inkább figyelniük, hogy beleférjenek a megadott időkeretbe.

Hirdetés
Hirdetés

A humán szakos végzősöktől Tóth Árpád Arany tó az égen című versének értelmezését várták el. – Az életöröm és boldogságkeresés útjáról szóló mű talál a fiatalokhoz – vélekedett a Nagy Mózes magyartanára. A második pontnál Láng Orsolya egy szövege kapcsán kellett kérdésekre felelniük, végül A magányos ember magatartásáról az epikában című esszében fogalmazhatták meg gondolataikat, szintén ajánlott (Jókai Mór Aranyembere vagy Kármán József Fanni hagyományai) vagy szabadon választott művek alapján.

– Nem igaz, hogy ezek a művek nem állnak közel az ifjúsághoz. Ezek értékközpontúak és időtlenek, inkább azzal van baj, ahogyan tanítják őket – cáfolta felvetésünket a megkérdezett. Állítását Kármán főhősével, Fannival példázta, akinek szerelemvárása, szülőkről való leválása, magányérzete, az új és ismeretlen jövőtől való félelme akár egy mai tizenévesé is lehetnének.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük