Felhívás!

Van még lennebb?

Azt mondja a tanügyi államtitkár: azok a tanulók, akik nem jártak magántanárhoz, a képességvizsgán legtöbb ötös, esetleg hatos osztályzatot érhettek el. Mit keres egy ilyen ember a minisztériumban? Ha igazat mondott, azért kellene kirúgni, ha nem mondott igazat, akkor meg azért!

Milyen felkészítést nyújt az az iskola, amely olyan szintre fejleszti a gyerekeket, hogy éppen csak átmenjenek egy általános fokozatzáró vizsgán? Hogy fokozatzáró-e az a vizsga, amit két évvel a kötelező oktatás vége előtt tartanak, azon persze lehetne vitatkozni, de ez most nem tartozik ide. Eleve úgy van elképzelve, hogy majd a kedves szülő, ha azt akarja, hogy gyereke jobbacskán teljesítsen, hatalmas béréből megfizet még vagy két-három tanárt? És akkor milyen szinten állhatnak a nebulók azokból a tantárgyakból, amelyekből nem kell vizsgázni?
Egyáltalán, mi a közoktatás célja, és milyen arányban valósul ez meg? Vagy lehet, hogy nem jó az ellenőrzési rendszer, ám akkor szintén a minisztériumra hárul a feladat, hogy ezen igazítson. Mondjuk, a tételsorok nyilvánosak, akárki megnézheti, azok is, akik most ájuldoznak, hogy szerencsétlen gyerekek mennyire túl vannak terhelve, milyen borzasztó nehéz feladatokat kapnak. Hamar belátnák: ha ők, akik lehet, hogy még hetente egy nappal többet jártak iskolába, ezeket nem tudták volna, el sem jutnak a vizsgáig.
Ha pedig az államtitkárnak nincs igaza, akkor meg azért kellene kirúgni, hiszen szétveri az oktatás maradék becsületét, aláássa azoknak a tanároknak a tekintélyét, akik még hisznek abban, amit csinálnak. Már ha maradtak még ilyenek, mert eleve gazembereknek nézik őket, akik csak akkor nem csalnak a vizsgán, ha a vécét is bekamerázzák; annyira ostobák, hogy a szülőknek kell megmondaniuk, hogy mit taníthatnak az órán; sőt annyira felkészületlenek, hogy a szülőknek most már abba is bele kell egyezniük, hogy hányast kaphat egy tantárgyból a gyerek. Bármennyire hihetetlen is, az irányt elnézve sajnos úgy tűnik, talán még ennél is van lennebb…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.