Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Módosították a rendeletet

Hétvégén jelent meg a Hivatalos Közlönyben a kormány 43-as sürgősségi kormányrendeletét módosító és törvényerőre emelő jogszabály. A parlament „belenyúlt” a tervezetbe, és kibővítette azok körét, akik 2500 lejes, úgynevezett kockázati pótlékot kapnak a szükségállapot ideje alatt végzett tevékenységük kapcsán.

A Hivatalos Közlönyben megjelent szövegváltozat szerint egyértelműen jogosultak a pótlékra a szociális dolgozók, köztük az Diakónia Alapítvány és más akkreditált civil szervezetek otthongondozó személyzete is.

– Fontos tudni, hogy a juttatás nem jár hivatalból, azt a munkáltatónak írásban kell kérnie, csatolva azokat a bizonyító okiratokat, amelyekből kiderül, hogy hányan és milyen tevékenységük okán lennének jogosultak a pótlékra – magyarázta megkeresésünkre Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezeti Szövetség Kovászna megyei elnöke hozzátette: a szervezet minden szolgálatvezetőt levélben értesít a pontos eljárásról.

Hirdetés
Hirdetés

Az előírással kapcsolatban azért „rezgett a léc”, mert bár a „szociális dolgozó” szókapcsolat az eredeti szövegben is szerepelt, egyes döntéshozók olvasatában ez csak a szükségállapot alatt az idősotthonokban és más, bentlakós intézményekben dolgozó személyzetet érintette volna. Neagovici korábban azt nyilatkozta, hogy „minthogy ebben az országban mindent lehet egyféleképpen értelmezni és annak ellenkezőjeképpen is”, már korábban levélben fordultak a minisztériumhoz, hogy „nehogy kifelejtsék” az otthongondozó szervezetek munkatársait, akik „ha lehet még nagyobb kockázatot vállaltak”, mint intézményben dolgozó társaik.

A bizalmi ugyanakkor hozzátette: a folyamat elhúzódhat, mert a kormányzat európai uniós alapokból szándékszik az összeget folyósítani. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük