Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Áradások Erdővidéken

Áradások Erdővidéken Kovászna megye

Hétfőn este negyed tizenegykor telefonon érkezett a vészjelzés az erdővidékieknek: árvízveszély van, ne menjenek a folyóvizek közelébe, ellenőrizzék a házak körüli vízelvezető árkokat, javaikat helyezzék biztonságba.

Nagyobb baj szerencsére ezúttal nem történt, lakóházakban nem esett kár, viszont Bardoc községben, Erdőfülén feljebb, a Kuvaszó felé vezető utat megrongálta a Kormos-patak áradata, de károk keletkeztek a község más infrastrukturális beruházásaiban is, mint amilyen az Erdőfüle határában épülő víztisztító állomás például.

Felsőrákos közelében ugyancsak a Kormos-patak okozott gondot: a víz termőföldeket öntött el, meg néhány, a falu Barót felőli kijáratánál található lakóház udvarát, kertjét.

Balázsi Dénes, Bardoc község polgármestere jelentősnek nevezte a község területén keletkezett károkat, melyek elhárításán kedd délben már dolgoztak. Az elöljáró azt mondta, azon vannak, hogy helyreállítsák a Kuvaszó felé vezető út nyomvonalát, mert az ott található halastó, pisztrángtenyészet elzáródott a külvilágtól.

Hirdetés
Hirdetés

Erdőfülében házak ezúttal nem kerültek veszélybe, viszont a polgármester megemlítette, hogy a Malom utcában a patak minden áradáskor egyre fenyegetőbb közelségbe kerül: valamikor a házaktól 500 méterre folyt, most már a kertek alját ostromolja, ha megárad. Úgy vélte, komolyabb árvízvédelmi intézkedésekre lenne szükség a helyszínen, ám jellemzően ezekre a problémákra nálunk csak akkor figyelnek oda az illetékesek, amikor már valami nagyobb baj történt.

Szakács László baróti alpolgármestertől is érdeklődtünk, aki elmondta, Felsőrákos körzetében termőföldeket árasztott el a víz, a keletkezett károkat ezután fogják felmérni. A már említett falurészen, ahol áradáskor egy, a Kormos-patakkal összekötött átfolyó szokott gondot okozni, kedd délben szintén dolgoztak: tűzoltósági autók voltak jelen a helyszínen, a vizet szivattyúzták az elárasztott kertekből.
Vargyas polgármesterét, Sütő Leventét szabadnapjain kaptuk el: ő arról számolt be, hogy újabb károkról nem kapott jelentést, viszont az utóbbi napok esőzései a faluban zajló szennyvízvezetési munkálatokat megzavarták, Vargyas mellékutcáit pedig újra kellett gyalulni, hiszen a sok eső igencsak elmosta őket.

Nagyajta községben, mint Bihari Edömér polgármestertől megtudtuk, Középajta falu volt az, ahol károk keletkeztek, elsősorban itt is az infrastruktúrában: a Móric árkában a Szárazajta felé vezető utat mosta el egy helyen a víz, de a Vadas-tető felé vezető út is megrongálódott. Háztartásokat nem ért kár a községben. Bölönben és Bölönpatakán is elég komoly károk keletkeztek. Sikó Imre polgármester szerint összesen 20 ha kaszáló és 17 ha más mezőgazdasági terület került víz alá a község területén, de a nagyvíz Bölönpatak felé a hidakban is kárt tett. Egyet annyira megrongáltak a sorozatos nagyvizek, hogy teljesen újra kell építeni. A dombokról lezúduló esővíz Bölönpatakon egy lakóházat is érintett, melynek kimosta a fundamentumát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 24., 14:30
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Mihelyt elmúlik az árvízveszély, az elöljáróság megint hamar elfelejti az egészet, s marad minden a régiben. Pedig tudják, tudjuk, hol kellene gátakat emelni, hol kellene megerősíteni a meglévőket, hogy a következő áradásokat ki lehessen védeni. De nálunk, s általában Romániában, ez így szokott lenni. A téli első hó is mindig felkészületlenül éri az egész országot, s majdnem lebénítja a forgalmat. Ezt ne vegye senki rossz néven, mert ez a való igazság.
    Tisztelettel: Egyed Béla, Barót.