Hirmondo

Hét projekt fut

Hét projekt fut

Hét vasat „tart a tűzben” a kőröspataki polgármesteri hivatal. A helyi önkormányzat által benyújtott pályázatok az előkészítés és a kivitelezés különböző fázisaiban vannak. Ezekről próbáltunk egy „pillanatképet” készíteni Kisgyörgy Sándor polgármester segítségével.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik legrégebbi projekt a csatornahálózat, az megtörténhet, hogy hat év után jövőre lezárul (lásd Mégis lesz csatorna… című írásunkat).

A Kálnoky Ludmilla Általános Iskola felújítására 2018 decemberében nyertek 1,7 millió eurót. 2019-ben három alkalommal hirdették meg a pályázatot, senki sem jelentkezett. Ebben szerepet játszott az is, hogy a kormány egyik napról a másikra 3000 lejre emelte az építőipari minimálbért. Ennek – a látszólag hasznos – intézkedésnek az lett az egyenes következménye, hogy az építőipari kivitelezési szerződések értéke valamivel több, mint 30 százalékkal megnőtt. Ez ebben a konkrét esetben „csekély” 600 ezer eurót jelent, amit nem világos, hogy honnan kellene fedezni. A kivitelező kevesebbért nem hajlandó dolgozni, a kormány nem hajlandó pénzt adni, az önkormányzat nem képes előteremteni ezt az összeget, amely körülbelül kétéves teljes költségvetésével egyenlő.

– Valakinek, aki ilyen döntéseket hoz, el kell döntenie, hogy felvállalja-e a következményeket, vagy felrúgunk mindent, amit eddig csináltunk köszönettel visszautaljuk a pénzt az Uniónak – állapította meg Kisgyörgy Sándor.

A kőröspataki polgármester szerint „szóba sem jöhet”, hogy ezt a helyi önkormányzat „valaha is ki tudja spórolni”. Pályáznak a különbségre az európai pályázatok központjánál, illetve élni próbálnak azzal a „precedenssel”, hogy egy hasonló csíkcsicsói esetben, némi meglepetésre, a kormány „beszállt” a különbséggel.

Szívesen lemondanának a bővítésről, mert a régi történelmi épület rehabilitációjára esetleg futna a pénzből, de azt nem engedi meg a pályázati szabályzat. Az érvényben lévő kiírás szerint vagy megcsinálsz mindent, vagy nem kapsz pénzt semmire.

Az óvodára 2018 szeptemberében nyertek 500 ezer eurót. A kivitelezés akadozik, az átadási határidő 2020 januárjában lejárt.

– A jelenlegi viszonyok között ilyen apróságokon már nem akadunk fenn. A magam részéről boldog lennénk, ha idén szeptemberben a kicsik ott kezdhetnék az évet – mondja Kisgyörgy Sándor.

Ugyancsak 500 ezer eurót kereshetne az a vállalkozó, aki felújítaná a kőröspataki és a kálnoki kultúrházat. Ez sem „ment el” az első három liciten. A negyedikre az utolsó pillanatban jelentkezett egy brassói cég, de a pályázati dokumentáció összeállítására már nem volt idő. De legalább van remény arra, hogy az ötödikre „elviszi” a munkát.

400 ezer euróból újítanák fel a polgármesteri hivatal épületét, az viszont nem annyira egyszerű, mert belül van a Kálnoky műemlék kastélytól számított 500 méteres körön, és így a műemlékvédelemnek kell engedélyt adnia. Több mint fél éve nem sikerült döntésre jutniuk…

Önerőből tették rendbe a ravatalozók környékét és készítenek egy pályázatot az Országos Beruházási Társaságnál (CNI) egy kálnoki műfüves sportpályára.

 

 

Hozzászólások