Felhívás!

Virágvárak tetején

Utazni azt jelenti, elmegyünk valahonnan, nem azt, hogy megérkezünk valahova. Federico García Lorca népszerű spanyol költő azt mondja, hogy Spanyolország lélektani táj. Bizonyára olyan érzés, mint amikor szívünk előtt száll a kék madár, és örök nyár táncol csillagszéleken. Erre szokták mondani, a perc több mint az élet.

Részletekben rejlik a lényeg. A francia Eugène Delacroix jobban szerette a valóságot, mint a festményeit, híres történelmi festménye a Szabadság vezeti a népet. Az élet végrehajtott lét.

Egyik kedvenc dalom arról szól, hogy álmok nélkül csak a félelem öl. ,,Az ember félni kezd, hogy ne kelljen félni” – állítja Kassák Lajos A ló meghal a madarak kirepülnek című versében.

Charles-Maurice de Talleyrand francia politikus-diplomata szavai jutnak eszembe: A szavak azért vannak, hogy elrejtsük a gondolatainkat.

Vecsei H. Miklós színész azt állítja, a versek hitem szerint az önmagunkkal való találkozás építői. Létezik költészetterápia, segíthet a lélekfalak lebontásában. A vers érzelmeket közvetít, és segít a világ megértésében. Nem számit, mit gondol a költő, az számít, mi mit gondolunk. Ez olyan, mint amikor valaki szépen énekel, de nem tud hatni ránk. Működnie kell tehát egy belső iránytűnek, amely sosem téved. „Ki érzi a hajnalt, tudja, ébredni kell.”

Simó Erzsi nyugalmazott tanárnő, Kézdivásárhely

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.