Felhívás!

Tokió fényei

Ifjúsági és utánpótlás (U23) kajak-kenu világbajnokság zajlott hétvégén a bulgáriai Plovdivban, a magyar versenyzők ezúttal is remekeltek, szenzációsak voltak, majdnem éppen olyan „taroló stílusban”, ahogyan történt jó néhányszor az utóbbi években. A 11 (írd és mondd: tizenegy!) aranyérem ragyogó teljesítmény az ezüstökkel, bronzokkal, döntős helyezésekkel együtt, pláne, hogy néhány részvételre jogosult magyar versenyző a „nagy” válogatottal készül vb-re.
Az oroszországi foci-vb vége felé örömteli és reményteli hírt kapott a magyar olimpiai mozgalom. A 2020-as tokiói nyári játékok kajak-kenu versenyszámainak némelyikében országonként két-két hajóegység indulhat, hogyha kivívják a részvételi jogot. A bővítés a női és férfi kajak egyes és páros, valamint a női és férfi kenu egyes versenyszámokra vonatkozik, a kenu kettesekre és a kajak-kenu négyesekre nem, de Magyarország számára így is halmozódik az éremszerzési esély. Elsősorban a már régebbi döntés által, miszerint a női kenu felkerült az olimpia programjára. Másodsorban a kajak-duplázás lehetőségével.
Korábban már írtunk a kellemesen bonyolult helyzetről, Magyarországon kajak-kenuban minden világbajnokság, Európa-bajnokság és olimpia előtt lezajlik egy-egy világbajnokság, Európa-bajnokság és olimpia! Nem túlzás, hiszen olyan erősek a válogatók, annyira meg kell küzdeni a rajtjogokért, hogy a legtöbb ilyen szétvívás lehetne vb-, Eb- és olimpiai döntő. Ez annyiban változik – mégpedig nagyon kedvező irányba –, hogy a magyar válogatók két-két legjobbja mehet olimpiára. Legalábbis elméletileg, ha meglesz a kvóta!
Nézzük csak a női kajak párost: a Kozák–Kárász, Medveczky–Csipes és Szabó–Takács kettesekből bármelyik lehet aranyérmes Tokióban, és valószínűleg két páros meg is kapja erre az esélyt. Lehet akár arany-ezüst is belőle! Akárcsak női egyesben.
Az új helyzet valamelyest bonyolítja majd a kajak négyesek összeállítását, márpedig a nőknél ez is arany-ezüst-szállító hajó volt az utóbbi években. A jövő csupa derű, hiszen a plovdivi ifi és utánpótlás vébén éppen a kajakos lányok, hölgyek vitték a prímet, ott kopogtatnak a nagy válogatott ajtaján, lehet rájuk számítani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.