Felhívás!

Teniszre tenisz

Maradjunk még néhány mondat erejéig ennél a látványos és pénzes sportágnál, mert amit Simona Halep produkál, az párját ritkítja. A WTA (Women’s Tennis Association) világelsőinek mindenkori rangsorában, az első 25 között csak a dán Caroline Wozniacki, az orosz Dinara Szafina, a szerb Jelena Jankovics, a cseh Karolina Pliskova és a romániai Simona Halep nem nyerte (még) meg a négy legjelentősebb tenisztorna valamelyikét. De például a pályafutása során 67 hétig világelső Wozniacki idén október végén győzött a női Bajnokok Tornájának döntőjében, Szingapúrban, míg Halep a négy közé sem jutott. Ettől függetlenül, egy korábbi vesztes (!) tornadöntőnek köszönhetően Simona Halep a WTA-rangsor vezetője.

Elképesztő szerencséje van, 13 hétig ülhet a női világ-ranglista élén, hiszen 2018. január 8-ig nem lesz olyan teniszesemény, amely az első helyét veszélyeztetné! Úgy lett WTA-első, hogy két és fél hónapig meg sem kell védenie, egy mozdulatot sem kell tennie érte. A nyakkendősök alighanem megvizsgálják még a WTA-rangsor számítási technikáit. Annál is inkább, mivel például az örök ranglista 22. helyén álló Venus Williams 11 hétig volt WTA-első, noha 5-szörös Wimbledon-bajnok, 2-szeres US Open-győztes. A 25. helyen található Evonne Goolagong csak 2 hétig volt WTA-első, pedig 11-szer nyerte meg a négy nagy torna valamelyikének döntőjét. Tenisz szakszóval élve: fonák.

A legtöbb pénzt bezsebelő teniszezőnők örökranglistáján Simona 20 millió dollárral a 16., és ott is csak három olyan sportoló előzi meg, akik sosem nyertek a négy nagy tornán. Mesterdetektíveknek adna izgalmas munkát az a mód, ahogyan Simona különféle fondorlatokkal legalább tízszer lemondta a kötelező WTA-tornákat, vagy kiszállt, kiesett a rajt után nem sokkal. A tavalyi nyári olimpiát sem vállalta – a románok aranyváró álmainak ellenére –, aztán kiderült, hogy az olimpia utáni nagyon pénzes tornára összpontosított inkább.

A kétszeres Roland Garros-döntős, romániai makedón származású sportolónő 8 évvel ezelőtt jelentős mellszűkítésen esett át, mert átlagosnál sokkal terjedelmesebb keblei akadályozták a játékban. S amíg ez így volt, az ifjúsági tenisztornákra érkező férfi újságírók némelyike azt keresgélte, hol és mikor játszik Halep. Mert látni akarták az „akadályt”…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.