Felhívás!

Rózsák az ugaron

Elszomorít és felháborít, amikor azt hallom, hogy nálunk soha nem lesz bőség, civilizáció stb. A rendszerváltáskori gyerekes lelkesedés után (micsoda felháborodás volt, amikor Silviu Brucan kijelentette, húsz év szükségeltetik, míg megtanulunk legalább makogni demokráciául) átestünk a ló túlsó oldalára, már nem hiszünk semmiben. Pedig.

– Mások élete sem volt fenékig tejfel, mások is kezdték egészen lentről. 1990-ben egy angliai speciális iskola vezetője (és keresztény misszionárius) meglátogatott a vidékünkön néhány ilyen intézményt és árvaházat. A rettenetes állapotokat látva kijelentette: körülbelül mint Angliában, az ötvenes években. Képeket mutatott az ő iskolájáról, úgy éreztem, egy más világból jött. De ma nyugodt lelkiismerettel meghívnék bárkit, nézze meg, mit valósítottunk meg ezen a téren.

– Arborétumokban számtalan számunkra egzotikusnak tűnő fát láthatunk. Meghonosodtak szépen, csak kezdeményezés és törődés kellett. Mert a magyar föld – jelképesen is – alig várja a magot. Elgondolkodtam, néha szinte csoda módra bukkantak fel zseniális alkotóink. Egy tanulmány szerint az 1770-es években Magyarországon az úrbéres falvak 87 százalékában egyetlen elöljáró sem tudott írni, hát még a pórnép, miközben Angliában már száz évvel azelőtt az összlakosság mintegy harmada, Németalföldön a fele értette a betűvetést, Amerika legfejlettebb kolóniájában több mint kétharmada. Oda kellettek a költők, a regényírók, nálunk kinek? És mégis megjelentek, a semmiből, egy Kölcsey, egy Vörösmarty, mint rózsák a szikkadt földön. Olaszországban, ahol tízet lép az ember és egy műalkotással találkozik, természetes, ha valakiből festő lesz. Honnan jöttek nálunk egy Markó Károly, egy Munkácsy, vagy a mi Gyárfás Jenőnk? És Ady, a poros, szikkadt ugarból sarjadva – vállalom a vádat, hogy elfogult vagyok – modernebb és nagyobb, mint megannyi Nobel-díjas nyugati kortársa. Íme, lehetett.

Nem vagyok a melldöngetés híve, csak azt szeretném, az azonnali ledorongolás helyett tanuljunk meg örvendeni honfitársaink kezdeményezéseinek. Kertészeik, ne letaposóik legyünk az ugar virágainak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. december 8., 11:05
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Nahat.Hogy mi minden “jora” valtozott a 9o-es evek ota.Nott az eletszinvonal,a szekely nep fele azota a temetobe alussza orak nyugodalmat,a korhazainkban meg az aszpirint is a beteg kell megvegye a patikabol a sajat penzen,utjaink azota sincsenek(Europai szintuekre gondoltam!),autosztrada…,osszedolt meg mielott a szalagot elvagtak volna a megnyitasan,fizetesek a nyomor minimal szintjen,stb.Betegseg,nyomor,elnyomas,szegenyseg es a szolasszabadsag korlatozasa az van.Ja.Es Silviu Brucan…az volt.O zsido volt,egy harmas ugynok,C.I.A.,Mosad es a volt Szovjetunio KGB ugynoke.O aztan csak tudta,hogy mit beszel mert ez a sunyikepu kopaszfeju zsido minden osszeeskuvesbe benne volt amit csak valaha-valahol szottek Romania ellen.Ebbol is jol latszik,hogy a forradalom utan hogyan kerultek hatalomra Romaniaban,kulfoldi ugynokok es kemek,a szabadkomuves paholyok es a roman hazaarulok.Valoban ide lehet hivni barmilyen kulfoldit kedves Zubreczky ur.Itt a mi orszagunkban aztan van amirol dicsekedni.

 • User
  Dátum: 2017. december 8., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 20

  (folytatas) Es,hogy miert jutott ide a Romaniai demokracia.Epen azert mert annak idelyen,a 90-es evekben ilyenek osztogattak nektek az eszt mint ez a Saul Brukner(mert ez volt am az eredeti neve ennek a tripla ugynoknek) alias Silviu Brucan.Es ez az egesz a Ion Iliescu (eredeti neven Ilic Bergovic) Frontul Salvarii Nationale (olvasd:Frontul Tradarii Nationale) neven alakult hazaarulokbol es kulfoldi ugynokokbol allo bandajanak koszonheto.Akik akkor 90-ben ott ultek ennel a kerekasztalnal (az UDMR-vel karoltve melyet a volt kommunista partaktivista Domokos Geza alapitott) azok alapitottak a ma Romaniajat vezeto osszes partot,melyek egytol egyig a hazaalulas nagymesterei.Utanatok ebben az orszagban nem marad egyeb csak a nyomor,a lepusztitott hegyek,a felszereletlen korhazak(mar amelyeket annak idelyen nem zaratott be az UDMR-s Cseke Attila,egeszsegugyminiszter),a szegenyseg es betegseg.Egyszoval,a kirabolt orszag!Mert olyanok vagytok mint a saskak.Csak lopni,eloskodni es pusztitani tudtok.Ilyen “demokracia”nem mukodik sehol masutt ezen a kerek Foldon.Ugyhogy itt valoban van amivel dicsekedni!