Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Őszi, borongós jegyzet

* Crina Pintea, a román kézilabda-válogatott szőke sztárja komor-lemondóan nyilatkozott: túl kicsik vagyunk, nem emelhetjük fel fejünket. Tény, szégyenteljesen elbántak velük a bírók. De kivel is játszott a román csapat? Montenegróval. Amelyre ruhaként ráhúzhatnánk Temes plusz Arad megyét, még lötyögne is, lakossága pedig Bukarestnek egyharmada.

* Théron, Alkimedón, Püthiász és még négy társa. Olimpiai bajnokok. Pindarosz ódaköltő jóvoltából ismerjük neveiket. Hellanodikai, görög bírók. Fontosabbak, mint az edzők, mert a versenyzők az olimpia előtt mintegy tíz hónapig felügyeletük alatt készültek, és repült az a jelentkező, aki eltért a szigorú szabályoktól. Egy kikiáltó minden egyes versenyzőt a közönség elé állított: „Van-e itt valaki, aki bármi bűncselekménnyel vádolhatja eme férfit? Tolvaj-e ő vagy elvetemült, és romlott-e élete s jelleme?” Egy szakkönyv szerint „egyetlen olyan személyt sem engedtek versenyezni, aki hírhedt bűnöző volt, vagy egy ilyen személlyel [közeli] kapcsolatban állt”. Úgy. És most vegyen lélegzetet az olvasó és lássa maga előtt Ilie Năstaset. Kérem szépen, láttam már sportolót, aki nagy sikerek után lezüllött, megtörténik. De hazája hadseregének tábornoki egyenruhájában hosszú hajjal pózolni, miközben részegen vezet és kocsmai nyelvezetet használ, olyan nem volt, és remélem, nem is lesz.

* Állítólag másodpercenként 11.000 benyomás ér bennünket, de azokból csak kilencet érzékelünk, tudatosítunk, de azt a kevesebb mint egy ezreléket tartjuk átfogó valóságnak. Vicces lények vagyunk. Szóval a világegyetem egy pirinyó porszemének még pirinyóbb sarkában a dolgok 999 ezrelékéről halvány gőzünk sincs. De okoskodunk. Megvan mindenről a véleményünk. (Maga jegyzetel – mondják önök, teljes joggal.) Mint a fiatal vakond, amelyik egy fél percre kidugja fejét az üregből, majd győzelemittasan visszatér sorstársaihoz: láttam a nagyvilágot! Vagy a szovjet űrhajós, aki állítólag úgy nyilatkozott, járt a világűrben ám Istennel nem találkozott. Szegény. Nem fogadta vörös szőnyegen a Teremtő: itt vagyok, táváris! Ami azonban borzadállyal tölt el, az, hogy a tudatosulandó ezrelék nagy részét tudatosan töltik az ember elméjébe hazugság és gyűlölet formájában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük