Felhívás!

Nulla országnagyok

Nem mindenki született miniszternek. Hiába a cím, ha hiányzik belőle a szociális érzékenység, hiányos a tudása stb. És ezt újfent a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg nap mint nap. Erről gondoskodnak a Cîţu-kormány halvány tárcavezetői, ilyenből több is van.

Magasan a leghalványabb Vlad-Vasile Voiculescu, az egészségügyek főőre. Nem csak azért, mert nem tudja kezelni az ország legégetőbb gondját, a koronavírus-járványt, hanem, mert nem változtatott a kórházak helyzetén, sem ami a felszerelésüket, sem a pénzzel való ellátottságukat, sem pedig a szervezésüket illetően. Az egészségügy lebeg a semmiben. Igaz, nem az volt az elgondolása, hogy a meglévő kórházakat állami pénzből támogassa, hanem az, hogy az egész egészségügyet – a mentőszolgálattól kezdve a betegellátásig – magánkezekbe helyezze. Ez tudott volt, hiszen a Cioloș-kormányban is egészségügyi miniszter volt, amikor is pont a fentiek miatt bírálták. Úgy látszik nem tanult ezekből semmit. Ha csak azt nem, hogy a nehéz időkre hivatkozik.

A másik nulla miniszter Cristian Ghinea, az európai beruházások és projektek minisztere. Ezt a címet bírta a Cioloș-kormányban is, amikor semmit nem hívott le az EU által félretett pénzekből. El is nevezték zéró miniszternek. Most mégis itt találhatjuk, ebben a kormányban. Eddigi „sikere”, hogy az első lehívást az EU máris visszautasította. Bár nagyon kevés jött be az országnak kiutalt pénzből, már azon vitatkoznak, hogy ki mennyit kanyarít le belőle.

Nem odavaló ahová került Raluca Turcan, a szociális, családügyi és munkaügyi miniszter sem. Nem könnyű kibogozni a politikusnő politikai előmenetelét, több pártnak a tagja volt és kacskaringós úton végezte el (ha elvégezte) tanulmányait. Saját maga írta le, hogy 1996 és 1999 között ösztöndíjasa volt a moszkvai Puskin-intézetnek, 1999-ben ugyanakkor elvégezte a bukaresti közgazdasági főiskolát is. Nem éppen így áll a helyzet, mert közgazdaságin nem tette le az államvizsga dolgozatát. A doktorátusra is beiratkozott, de innen kitették. Szerinte mindez azért volt, mert úgy vélte, tanult eleget. Mégsem eleget, mert akkor tudná, hogy a munkaügyekhez szociális érzékenység kellene, és ez nála is hiányzik, a tudással együtt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások