Felhívás!

Nincs miről vitázni

Az alkotmánybíróság arról hozott döntést, hogy az államfőnek ki kell adnia a rendeletet, amellyel eleget tesz az igazságügyi miniszter kérésének, és leváltja az Országos Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) főügyészét – és ezzel kitört a botrány. Magukat felelősnek tartó politikusok olyanokat mondanak, hogy ezzel politikai ellenőrzés alá vonják az ügyészeket. Meg hogy tárgyaljanak róla, netán írjanak ki népszavazást, meg hogy az elnök – „az alkotmányosság védelmében” – tekintsen el, tulajdonképpen bírálja felül a taláros testület döntését, ugyanis ez nem állna összhangban a jogállam eszméjével, csökkenti a korrupcióellenes harc hatékonyságát, és rontja a Romániáról kialakított képet.
Akkor vegyük sorban. Az ügyész minden esetben az államot képviseli, tehát nyilvánvalóan az igazságügyi minisztérium alkalmazottja. Ha ez valakinek nem volna elég világos, akkor az alkotmány 132. cikkelye expressis verbis kimondja: „az ügyészek (…) az igazságügyi miniszter fennhatósága alatt fejtik ki tevékenységüket”. Ezt nehéz félreérteni. Amúgy a Románia által hűséges kiskutyaként körberajongott Franciaországban, amelynek minden törvényét szolga módon lemajmoljuk, a főügyész nemhogy az igazságügyi miniszter fennhatósága alá tartozik, hanem a miniszter maga a főügyész!
Az alkotmány 147. cikkelye azt mondja „az alkotmánybíróság döntései általánosan kötelezőek”. Akkor mi itt a kérdés? Milyen vitáról, egyeztetésről, felülbírálásról, népszavazásról beszélünk? Az alkotmánybíróság döntését életbe kell ültetni. Ennyi. Már ha valami jogállamról van szó… Mert lehet, hogy az alkotmánybíróság némely döntése rossz szájízt hagy egyesekben, de annál rosszabb már csak az volna, ha valaki (akárki) arra vetemedne, hogy eldöntse, melyek az alkotmánybíróság azon a döntései, amelyeket figyelembe kell venni, és melyek azok, amelyeket nem.
Szóval lehet erőlködni azon, hogy az alkotmánybíróságból egy kirakatintézményt csináljunk, de csak óvatosan, mert esetleg sikerül, s akkor megnézhetjük magunkat. Mert azt követően legalább 10-15 évig bezárulnak előttünk a civilizált világ kapui, akárki kerül is hatalomra…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. június 9., 15:23
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A 2009 es referendumrol is azt mondta az alkotmanybirosag hogy alkalmazni kell—300 as parlament–,es erre fol mit csinaltak-csinalnak-a ;politikusok”le se sza.jak.Akkor mirol beszelunk?