Felhívás!

Namaskar, Sepsi!

Valahogy így, az indiai keresztény köszöntéssel üdvözölheti volt háromszéki csapatát László Csaba, ha eléggé szellemes és hagyományőrző. A hírek szerint a dél-indiai Tamilnádu szövetségi állam székhelyén, Csennai (Madrász) nagyváros FC Chennaiyin nevű csapatánál folytatja edzői munkáját. Hadd legyen egy „bengáli tigris”, a sikerfoci tigrise. Jó alapanyaggal indul, hiszen az indiai Szuperliga kétszeres győztese (2015, 2018), idei ezüstérmese az FC Chennaiyin. Nem a „futottak még” kategória!

Kétség sem fér hozzá, nemzetközi szinten Bölöni László (sz. 1953) mellett, azaz mögött László Csaba (sz. 1964) a legismertebb székelyföldi magyar labdarúgó edző. Tizenévesként Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron játszott. A két helységnév azonos előtagja ne tévesszen meg senkit, nem testvérvárosokról van szó. Az ifjú Csaba idejében „szitások” volt a székelykeresztúriak lelátói gúnyneve, a székelyudvarhelyieké „aszaltszilvások”. Ha a két csapat egymás közötti mérkőzésén az egyiknek égetően fontos volt a pontszerzés, az ellenfele még elszántabban küzdött…

Disszidálása után László Csaba az alábbi német csapatok játékosa, kerettagja volt: SpVgg Oberaussen, TuS Grevenbroich, Ford Niehl Köln, Bayer 05 Uerdingen. Majd Volán FC, illetve Budapesti VSC. Német nyelvtudásának és talpraesettségének köszönhetően egészen fiatalon edzői oklevelet szervezett Németországban, igyekezetét az is fokozta, hogy súlyos sérülése miatt a labdarúgói pályafutása legalább 5 évvel rövidült. Segédedzői és edzői pályafutásának eddigi állomásai: BW Kerpen, TuS Grevenbroich, Ferencváros, magyar válogatott (Lothar Matthaus segédje), FC Sopron, Uganda válogatottja, Hearts (Skócia), Charleroi (Belgium), Litvánia válogatottja, MTK Budapest, Dunaszerdahelyi FC DAC 1904 (Szlovákia), Dundee United (Skócia), Sepsi OSK (Erdély, Székelyföld). A Wikipédia szerint a László Csaba vezetőedzői pályafutásának 220 mérkőzésén az általa irányított csapat 84 alkalommal győzött. Sajna, a Sepsi OSK-nál eltöltött időszak statisztikailag nem sokat adott hozzá ehhez, hiszen a 16 bajnoki mérkőzésből csupán 2 (írd és mondd: kettő!) zárult győzelemmel, ez az időszak megbélyegezte a háromszékiek 2019–2020-as bajnoki szereplését, alsóházi rájátszásba süllyedését. Sovány vigasz, hogy a Sepsi OSK lett a „döntetlenek bajnoka”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.