Felhívás!

Nagyapánk emlékére

Ájgel Béla (Adalbert) székely ezermester 1939. november 4-én született Sepsibükszádon. Nehéz gyerekkora ellenére sok szakmát kitanult. Villanyszerelőként dolgozott a helyi kőbányában, Konstancán tanult, majd motortekercselő műhelyben volt csoportvezető, valamint kotrógépek javításában kitűnő szakemberként tartották számon az egész ország területén. Erről Oroszországban szerzett diplomát, ott, ahol édesapja elhunyt a fogságban, kedvenc nótáját idézve: „ott, ahol kiömlött annyi drága vér.”

Talán nincs is olyan ház a faluban, amelyen az ő keze munkája ne látszódna. Segítőkészsége és találékonysága miatt sokan igényelték segítségét. Munkája során saját tervezésű gyújtásrendszert talált fel, amit kivitelezett és alkalmazott is egy kétütemű Wartburg 353-as benzinmotoron.

A képen látható négyütemű fekvő benzinmotort ő tervezte és építette, amit halála után felesége és két gyereke a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak adományozott. Ezek mellett mérőműszerek, rádió, szecskázó gép és egyéb tárgyak őrzik munkásságának emlékét a múzeumba. Aki szereti a régi tervezésű motorok pöfékelő hangját, az mindenképp látogasson el Csernátonba!

Ájgel Béla 2020. március15-én, a nemzeti ünnepen hunyt el 80 éves korában. Emlékét kegyelettel őrizzük!

Unokái: Ájgel Szabolcs és Keresztes Melinda, Sepsibükszád

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.