Felhívás!

Miló

A román női szertornának évtizedek óta voltak világklasszis versenyzői, bajnokai. Éppen csak most mélyült el olyan visszaesés, hogy világbajnokságokra, olimpiákra nem utaznak biztos aranyesélyesként.

Ahogyan Nadia Comăneci az 1970-es, Szabó Kati az 1980-as évek vezéregyénisége volt, ugyanúgy Lavinia Milosovici az 1990-es évek sztárja. Csinta Samu Az ötödik szer című hiánypótló könyve a zágoni Szabó Katinak, az erdélyi és romániai magyarság egyik legkiemelkedőbb, legnevesebb (sport)személyiségének tiszteleg. Talán kevesen tudják, hogy a Szabó Kati egyik méltó utódja, Lavinia Milosovici is „félig magyar”.

Lavinia a Bánságban nem ritka magyar–szerb vegyes házasságból született Lugos városban, 1976. október 21-én, olyan időszakban, amikor még mindig a Nadia Comăneci montreáli aranyérmeitől, legelső torna-tízesétől zengett a világsajtó. A Miló becenévvel felnövekvő tornászlány édesanyja Ildikó, édesapja Tănase, volt válogatott birkózó. A Lavinia korosztályos, majd felnőtt aranyérmeinek, dobogós helyezéseinek se szeri, se száma. Olimpiai bajnok 1992-ben talajon és gerendán, ezüstérmes csapatban, olimpiai bronzérmes 1992-ben egyéni összetettben, valamint 1996-ban egyéni összetettben és csapatban, ötszörös világbajnok, négyszeres Európa-bajnok, hogy csak a legkiemelkedőbb eredményeket említsük.

A családnak konfliktusa támadt a sajtóval, mert némelyik belföldi és külföldi újság „Milosevici”-ként írta Laviniát, és bizony az önkényuralmáról hírhedt Szlobodan Milosevics szerb-jugoszláv elnök családnevére emlékeztető betűhiba akkoriban kellemetlenül hatott.

A 42. évében járó Miló havi 10 ezer lejes életjáradékot kap a román államtól, férje, Cosmin Vânătu rendőr. Van két fiúgyermekük, a 6 éves Cosmin Mihai és a 2 éves Andrei Nicolae. Kislányuk 2008-ban, 4 éves korában betegségben elhunyt. A házaspár Temesváron focisulit működtet, Lugos városban tornaedzőtermük is van.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.