Felhívás!

Mert nekik joguk van

Elosztották a prefektusi és alprefektusi pozíciókat a kormánykoalíciót alkotó három párt képviselői. Csak üdvözölni lehet, hogy végre ki merték mondani, hogy a prefektus egy politikailag kinevezett tisztség, és véget vetettek annak a képmutatásnak, hogy ez egy pártsemleges „szakember” lenne, aki élete céljául tűzte ki, hogy az éppen aktuális kormány programját ültesse életbe a megyében.

Csak csendben jegyezzük meg, hogy egyúttal megszüntethették volna a másik csalárd állapotot is (igaz, ahhoz már az alkotmányt is módosítani kellene), amely szerint az ország elnöke nem tartozik egyik párthoz sem, mert Iliescun és Băsescun is jól látszott, hogy kivel tartanak, de Iohannishoz képest a tisztességes alkotmánytisztelő államfők mintapéldányai voltak. Legyen annak a pártnak a képviselője, amelyiknek tagja volt, a világ számos más országában van ez így, a demokráciának aligha segít az, hogy szembehazudjuk a választókat.

De visszatérve a prefektushoz. Háromszéken úgy adódott, hogy magyar prefektus lesz, és a kormánykoalíció másik két pártja adja a két alprefektust. Ezt kénytelenek voltak lenyelni a román pártok, mert egy országos elosztás része volt. Létrehoznak azonban egy negyedik vezető funkciót: a prefektúra főtitkárát. A főtitkárt jelölni – sietett kijelenteni a liberális párt Kovászna megyei elnöke – „kétségtelenül” a román közösség joga. Az elnök úrnak ez annyira evidencia, hogy meg sem indokolja, így találgatni vagyunk kénytelenek.

Az lenne a logika, hogy „ellensúlyozni” kell a magyar vezetőt? Nem rossz ötlet. Azt nem kérdem, hogy amíg hosszú évekig se prefektusa, se alprefektusa, se jogásza, csak sofőrje és két titkárnője volt a prefektúrán a magyarságnak, s még egy magyar közleményre sem futotta legalább a járvány kapcsán, akkor mi is volt a helyzet, mert az a „vörös pestis” idejében történt. De akkor most ugye Erdély mind a tizenegy olyan megyéjében, ahol nem magyar a prefektus, ott magyar lesz a főtitkár? Mert ez a jog „kétségtelenül” megilleti őket!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.