Felhívás!

Mario Camora

A kolozsvári vasutascsapat (KVSC-ként alakult 1907-ben) balhátvéd posztján mindig kiváló labdarúgó játszott, szinte kibérelték azt. Az erdélyi Román János, az uruguayi Alvaro Pereira és most a portugál/román Mario Camora. Ez utóbbit több ismert csapat is hívta, de ő maradt a CFR-nél. Még akkor is, amikor a csapatnál fizetéseket kellett csökkenteni, ugyanakkor – a vezetőség vétkeinek következtében – a klub fizetésképtelenné vált.

Végül kilábaltak a hullámvölgyből, új vezetőség (Ioan Varga) és új edző (Dan Petrescu) került az egyesület élére, a Kolozsvári CFR elkezdett újból bajnokságokat nyerni, mégpedig háromszor egymás után, Mario Camora vezényletével. Százötvenszer viselte a kapitányi karszalagot, és olyan remekül tette a dolgát, hogy többen sóhajtoztak: kár, hogy nem román.

Az évek óta Kolozsváron játszó Camora Erdélybe nősült, gyerekei születtek, ezért kérte a román állampolgárságot. Idén, év elején meg is kapta. A román nemzeti tizenegy előtt nehéz mérkőzések álltak és állnak, Mirel Rădoi szövetségi kapitány joggal gondolhatta, hogy foglalkoztatni kéne a Romániában játszó legjobb balhátvédet. Ekkor megszólalt a szurkolósereg egy része, hogy ne tegye. Azok kiáltoztak a leghangosabban, akik a sepsieket is állandóan ki akarják kergetni az országból. Nekik csak „zöld”, vagyis színtiszta román játékosokból állhat a csapat. Még erdélyi magyarokat sem szeretnének benne látni.

Mint ismert, a román labdarúgás hajnalán a válogatottban csak egy román játékos szerepelt. Később a magyarok nevét románosították, majd be-bekerültek olyanok is, mint Bölöni László, Selymes Tibor, Krizsán Zoltán… Most eljött az ideje, hogy a románná vált portugál is játsszon. Mert manapság külföldön született is behívót kaphat egy-egy nemzeti válogatottba, ha megérdemli. És ha a szurkolók hagyják.

Kíváncsi vagyok, hogy Gheorghe Hagit, aki – úgy néz ki – magyar labdarúgókat fog nevelni, hogyan fújogatják, milyen rigmusokat kiabálnak majd be neki. Mert manapság mind a labdarúgóképzés, mind a -foglalkoztatás határokat túllépő tevékenység. Aki ezt nem érti meg, lemarad. Lám, a németeknél, franciáknál, spanyoloknál, portugáloknál, de még a magyaroknál is játszott színes bőrű. És amint keverednek a népek, mind többen és többen lesznek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.