Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Manók s démonok

Erdélyi polgári jogvédelmi szervezet egyik aláírásgyűjtésének fő témája a természetjárás, az erdőkben való szabad közlekedés engedélyeztetése. „Vrem acces liber în pădure” – ha akadémikus pontossággal idézzük a kampányuk jeligéjét. Kivételt tettek a természetvédelmi területek esetében. Kérték, hogy erdőkben gyalogosan, saját felelősségre járhasson az ember, elfogadnák, hogy motoros járművekkel csak kijelölt, engedélyezett útvonalakon lehessen erdőkben túrázni. Követelésük lényege az, hogy a parlament változtassa meg az erdőtörvény 54. fejezetét. Az artikulus első bekezdése általános, a gyalogtúrázókra és kerékpározókra is vonatkozhat, a második bekezdés azt tiltja, hogy motorhajtású gépjárművek az erdőtulajdonos vagy gondnokság engedélye nélkül behatolhassanak az erdőkbe (kivétel: sportrendezvény, idegenforgalmi körjárat stb.). A törvény szövege a tiltó felsorolásban gépjárműveket (autovehicule) említ, de nem utal külön rönkszállítókra, fakitermelési munkagépekre.

Az erdőtörvény 54-es fejezetének kapcsán felvetődik a kérdés: vajon a terepjárók és terepmotorok, vagy – urambocsá! – hegyi kerékpárok több kárt tesznek az erdők talajának épségében, jobban zavarják az erdők élővilágának a csendjét, mint az erdővágásban, fakitermelői munkában használatos behemót lánctalpas gépek és teherkocsik?! Az igen válasz éppen annyira lehet abszurd, mint az a vád, miszerint a medvék a terepjáró autók, quadok, terepmotorok zaja miatt ereszkednek le az erdőkből a falvak, városok peremére, utcáira, szeméttelepeire. Vagyis az időszakos, általában hétvégi motoros zaj elől a mindennapi, sokkal erősebb zajba menekülnek?!

Lidérces, amikor az erdővédők jóságos manót játszanak embergyűlölő démonok képében. Borzalmas, a média horrorhírei közé sorolható, amiről a Krónika napilap 2022. október 22-i száma ír: Maros megyében több övezetből is jelezték, hogy erdőtulajdonosok, földbirtokosok életveszélyes csapdákkal (kifeszített lánc, drót, földbe rejtett szeg stb.) próbálják akadályozni a terepmotorosok, terepjárósok közlekedését a területeiken. Ahelyett, hogy – például – kijelölnének pénzdíjas járható útvonalakat az érdeklődőknek. Vagy tán elképzelhető, hogy a törvénytelen fakitermeléseket (is) zavarják a terepmotorosok, terepjárósok?!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük