Felhívás!

Magyar július

A következő hetekben kétszer is Magyarországra figyel Európa és a világ. Július 14-től 30-ig Budapest a házigazdája a vizes világbajnokságnak. Rövid, frappáns megnevezés, ami azt takarja, illetve foglalja össze, hogy nemcsak úsznak, hanem vízilabdáznak, lesz szinkronúszás, többféle műugrás. A szupertoronyugrás résztvevői a Magyar Országgyűlés patinás épületének közelében csobbannak a Dunába, a többi helyszín a Duna Aréna, a Komjádi Béla Sportuszoda, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, a Városi Műjégpálya (átalakítható), továbbá Balatonfüred, illetve a Balaton vize, a távúszásnak. Természetesen indul a vébén Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta, Kenderes, és a riói úszó sikercsapat több más tagja, no meg a két vízilabda-válogatott…

Aki sajtóban, tévéközvetítésekben, híradókban, illetve interneten követi a budapesti vizes világbajnokság történéseit, nem árt, ha kezdi tanulgatni leírni és kiejteni a Késely Ajna nevét. Ez a tinilány (sz. 2001. szeptember 10., Budapest) az utánpótlás korosztályok egyik legjobbja a világon, káprázatos tehetség. Az izraeli ifi Európa-bajnokságon szombat estig már az ötödik aranyéremnél tartott, mind gyorsúszásban, úgy tűnik, erre szakosodott. A 2015. évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) négyszeres arany-, egyszeres ezüstérmes.

Apropó! Idén július 23. és 29. között Győr a házigazdája a XIV. ifi olimpiának. Várhatóan magyar aranyakkal. Az előző két EYOF magyar mérlege: 17 arany, 6 ezüst, 14 bronz… A két csúcsesemény ráadásaként a hónap végétől az U19-es szlovéniai női kézilabda Európa-bajnokságra föltétlen érdemes figyelni. Éremesélyekkel indul az a magyar válogatott, amelyből a következő évtized (remélhetőleg) világverő csapata kialakulhat, az U17-esek, U18-asok és a felnőttek fiatalabbjaival együtt. Nagyon sokra hivatott évjárat a magyar női kézilabdában!  Rég nem volt ilyen. A jövő évi magyarországi U20-as világbajnokságon is együtt lesznek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.