Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jobbik: elhúzódó agónia

A Jobbik korábbi elnökének, Jakab Péternek lemondása után kialakult helyzetet csak egy tisztújító kongresszus rendezhette, amire múlt hétvégén került sor. A három jelölt közül a nemzeti eszmékhez való visszatérést szorgalmazó Ander Balázs visszalépett Gyöngyösi Márton javára, így a szavazócédulára már csak két név került fel.

Egyrészt Földi Istváné, Kocsord polgármesteréé, akinek nevéhez fantom alapszervezetek sorának alapítása és a korábbi elnökválasztás manipulálása kötődik, akinek pénzügyi visszaéléseiről elképesztő adatok kerültek nyilvánosságra már tavaly, s aki nemi erőszak kísérletének botrányába is keveredett. Másrészt Gyöngyösi Mártoné, aki a Jobbik legfelkészültebb, legjobb kiállású politikusa ezidőtájt.
Az eredményt nem volt nehéz megjósolni, bár nem lehetett tudni, hogy Földi bedobja-e ismét a Jakab megválasztásakor jól bevált fegyvert. Minden esetre, ha próbálkozott is vele, nem járt sikerrel, az eredmény a papírforma szerint alakult, Gyöngyösi több mint kétharmados többséggel, 153 szavazattal győzött 63 ellenében.

Ez a Jobbik agóniájának elhúzódását vetíti előre, az új elnöknek esélye van konszolidálni a párton belüli viszonyokat, s diplomáciai képességei arra is megvannak, hogy eséllyel tárgyaljon az ellenzék erős embe-rével, Gyurcsány Ferenccel a Jobbik politikai túléléséről, egész pontosan az ellenzéki összefogás keretén belül Jobbiknak juttatott pozíciókról, azon belül saját európai parlamenti helyéről.

Annak csekély a valószínűsége, hogy a pártot is megerősítse, hiszen a baloldalon nem felejtik el zsidólistázós javaslatát, a jobboldalon pedig teljes mértében hiteltelenítette magát a családtámogatások SZDSZ-es stílusú támadásával, a bevándorláspárti kijelentéseivel és Brüsszel melletti ismételt kiállásaival.

Egy biztos: hiába ígért Gyöngyösi „igazi konzervativizmust”, ezt senki nem veszi komolyan, jó eséllyel saját maga sem. Az „igazi konzervativizmus” a nemzeti és keresztény eszmékben gyökerezik, és szemben áll a globalista homogenizálással, a nemzetállamok megszüntetésének programjával és az Európai Egyesült Államok lázálmával. Magyarán: mindazzal, amit a Jobbik ez idő tájt képvisel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük