Felhívás!

Jaj, de fáj, doktor úr!

Ó, mennyire szeretném önt Jajdefáj doktornak nevezni, Tîrnoveanu doktor úr! Tudja, az a kedves, szelíd, jóságos doktor bácsi, aki az ön gyerekkorát is biztosan bearanyozta a könyv lapjain, rajzfilmben, képeskönyvben, aki Afrikába is elment a beteg állatokat ápolni, tűzön-vízen át, kalózok között, hogy legalább egy ártatlan teremtmény fájdalmát enyhítse. Ön sajnos a gyűlölet útját választotta. A legprimitívebb, leglogikátlanabb gyűlölet útját. Mert normális, ha valaki valamiért felemeli hangját, mert szeretne jobban élni, több jognak örvendeni. De hogy valaki embertársa ellen küzdjön, annak jogait megkérdőjelezze, ez ellent mond a józanésznek. Mondja, miért zavarja önt, ha mi, magyarok, anyanyelvünket használjuk a falvakban és városokban, amelyeket a mi őseink alapítottak és építettek? Ha a törvényszéken magyar al- és felperes magyar ügyvédek társaságában, magyar bíró előtt saját nyelvét beszéli?

Tudja, az én édesapám bánáti volt, nagyszentmiklósi, ahol a hírhedt Funar előtt egy igazán nagy ember is született: Bartók Béla. Aki a román népmuzsikát gyűjtötte, tanulmányozta, népszerűsítette, mielőtt román szakembernek ez eszébe jutott volna. Én láttam és hallottam, abban a városkában a házban magyarul beszéltünk, de ha bejött egy román szomszéd, mindenki románra váltott, ha átjött egy sváb, németül folytatták, majd egy szerb és egy jelenlevő kivételével mindenki tudott szerbül. Mára a svábok elmentek, magyarok alig vannak. És akkor marad a funari mentalitás, amely önt is megmérgezi? A haditemetőre támadó félanalfabétát megértem, de egy orvos…

Ön ortodox pópák társaságában tüntet és ontja gyűlöletét. De tudja, hogy magyarok jóvoltából jelentek meg Erdélyben az első román nyelvű egyházi kiadványok, és magyarok rendelték el, hogy a templomokban románul prédikáljanak, nem a senki által nem értett ószláv nyelven? Egy talán 1903-as népszámlálás adatai szerint az erdélyi románok 13 százaléka beszélt jól magyarul, az állam nyelvén, de hallott ön arról, hogy magyarok ordibáltak volna ellenük?

Lenne ön képes egy magyar beteg szemébe nézni? Irtózom a gondolattól is. De természetesen reménytelen önnek érvelni. Csak egy kérdést még engedjen meg. A hippokratészi eskü, miszerint ha jót nem teszel, legalább ne árts, már nem érvényes?

Nagyon fáj, doktor úr, nagyon fáj!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 5., 20:23
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Zubreczky Úr a hipokráteszi eskü sajnos nem mindenkire érvényes. Ne feledjük el, hogy Ausviczban is orvosok tevékenykedtek. Ez az alak és készakarva nem irom, hogy ember, Avram Iancu késöi követöje. Lehet , hogy ösi ösztönböl gyülöli a magyarokat de az is lehet, ami nagy valószinüségü, hogy a sri pénzeli öket, hogy hergeljék a székelyeket. Ne feledjük el,hogy nem is olyan régen volt a marosvásárhelyi pogrom.Visszatérve, hogy egy ilyen alak orvosnak nevezi magát az nem más mint a szakma megalázása. Végezetül arra leszek kiváncsi, hogy ezt a kommentemet fogják-e cenzúrázni, mint a többi mást, ami nincs az inyükre. Tisztelettel .

 • User
  Dátum: 2020. március 6., 12:45
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hippokrátész is astiut rományeste ca a munkát pujnya rományászka.Ti miért nem?Kb.ilyen választ adna ez az orvos./?/.Akkor mit várunk el egy 8 oszt .végző tufűtött full- beivott ‘om din popor’-tól…olyan úzvölgyi hazafitól?

 • User
  Dátum: 2020. március 6., 12:38
  ÉRTÉKELÉS: 11

  En szemelyesen ismerem,egy jo par evvel ezelott nala kezeltettem a fogaimat. Egy profi szakember,nem hittem volna hogy ekkora gyulolet van benne iratunk,akkor meg nem tudtam hogy mivel tolti a szabadidejet.Most nem mernek a kezere kerulni meg akkor sem ha tudnam hogy ugyan olyan jol dolgozik. Erdekes tudni hogy Marosvasarhelyen vegezte az egyetemet pontosan 90-es esemenyek utan kerult oda,kb.92-93-ban.Nem tudom milyen bantalmak es frusztalasok ertek ott mint bakomegyei moldovait, hogy ennyire gyuloli a magyar-szekely kisebbseget. Soha nem csalodtam ekkorat egy emberbe akire anno felneztem.Akkor mit varunk a rengeteg felanalfabetatol, ha egy okos ember ezt teszi? Maradok tisztelettel V.V. Brassobol.

  • User
   Dátum: 2020. március 6., 19:53
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Nem tudom miért olyan hülyék a bákóiak.Tavaly nyáron voltam Bákóban ott egy társasag szoba került Szekelyföld hogy mit akartok ti ott stb.Elővettem a telefont beírtam a gyulai N Balvescu román liceum mutatom …látjátok ott van.a román zászló a falon…nem az nem az ,az magyar csak átfestették románra!Erre bezártam ,gondoltam itt most megmentek magamnak pár ezer agysejtet.