Felhívás!

Hetedikre várva

Február 9-én, pénteken a déli harangszó után nem sokkal hivatalosan is megkezdődik a dél-koreai téli olimpia, noha igaz, előző nap már hasítják a levegőt a síugrók, dörzsölik a jeget a curling-versenyzők.

Az egyetemes magyar sport és az anyaországi sportolók szurkolóiként úgy tekintünk Pjongcsangra, mint lehetséges hetedik (nyolcadik? kilencedik?) érmünk helyszínére. A klasszikus gyorskorcsolya modernebb, látványosabb változatában, a rövid pályán, a short trackban vannak valós esélyek, akár még aranyra is, de el ne kiabáljuk! Esési, szabálysértési, kizárási kockázatokkal teli sportág a short track, ám ez mindenkire érvényes. Higgyünk abban, hogy a magyarok lesznek a szerencsésebbek, ügyesebbek, erősebbek, gyorsabbak. A „magyar–kínai” fivérektől, Liu Shaolin Sándortól és Liu Shaoangtól remélhetünk örömteli eredményeket. Mindketten győztek vagy érmesek ifi és felnőtt Európa-bajnokságokon, világbajnokságokon, világkupa-viadalokon, s még pimaszul fiatalok. A női és férfiváltó is képes bravúrra.

Hogyha sikerül, az első pjongcsangi magyar érem lesz a hetedik a téli olimpiák történetében. Van két ezüst (1948-ban Kékessy Andrea, Király Ede páros műkorcsolya, 1980-ban Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánc), van négy bronz (1932-ben és 1936-ban Rotter Emília, Szollás László páros műkorcsolya, 1952-ben és 1956-ban Nagy Marianna, Nagy László páros műkorcsolya), továbbá van négy 4., öt 5. és három 6. helyezés. Minden érem és pontszerző helyezés a korcsolyázás valamelyik műfajából jött. Most is onnan várjuk a folytatást.

A romániai küldöttségben találjuk minden idők egyik legeredményesebb székelyföldi egyéni sportolóját, a hargitafürdői–csíkszeredai Tófalvi Évát, aki olimpiai éremre ugyan nem esélyes, de életmű-díjra annál inkább, hiszen ez a hatodik (!) téli olimpiája.

A jelentős időeltolódás okán „éjszakázós” téli olimpia következik, a program romániai idő szerint éjfél utáni fél egytől aznap délután 5–6 óráig tart. A magyar éremesélyek szempontjából elsődleges fontosságú rövidpályás gyorskorcsolya-futamok minden nap délben rajtolnak, és átlagban két–három órát tartanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.