Felhívás!

Háttér, előtér

A magyar utánpótlás (U20) női kézilabda-válogatott parádés sikerének mámorában, bocsánatos bűnként és jóvátehető hibaként megfeledkeztünk méltatni néhány olyan tényezőt, ami szerves része a világbajnoki diadalnak. Más sportágaknál is fontos szempontok.

Az aranyérmes magyar válogatott lépésről lépésre, Hajdu János (volt) szövetségi edző vezetésével került a világelitbe. Az akadémiai rendszerű képzés egyik gyümölcse, nem első, nem utolsó. Amikor márciusban egészségi okokra hivatkozva Hajdu hirtelen lemondott, a borúlátók meghiúsulni vélték az U20-as csapat aranyesélyeit. Nagy nevek helyett a magyar női NBI-ben éppen hogy megkapaszkodó MTK Budapest edzőjére, Golovin Vlagyimirre esett a választás, ami csak fokozta a „vészmadarak” hangerejét. A szürke eminenciás pedig jött, látott, győzött, elment – vissza a klubjához. „Nevesincs” beugróként végzett mestermunkát, a világbajnok csapat tagjai áradoznak edzői tudásáról, magatartásáról, jelleméről, mozgósító, lélekerősítő szelleméről. A magyar nyelvet még mindig érdekesen beszélő Golivin Ukrajnában, azaz a Szovjetunió Odessza nevű városában született 1970. március 21-én. Huszonkét évesen került Magyarországra, ahol sorozatban a Szolnoki KC, a Kiskőrös KSK, a Szászhalombattai KE, a Hargita KC és a Dabasi KC kézilabdázója volt, eközben magyar állampolgár lett. Férfi és női kézilabdacsapatoknál edzősködött, 2012-ben tagja volt a világbajnoki bronzérmes női utánpótlás-válogatott edzői stábjának.

Háttérben és előtérben is meghatározó eleme a vb-aranynak a debreceni Főnix Csarnok fantasztikus közönsége. A világon kevés olyan hely van, ahol annyira nagyszámú értő és lelkes közönsége lenne a kézilabdának, mint Magyarországon. Bizonyítja a Győri Audi ETO szurkolói tábora és a budapesti Final Four (BL négyes döntő) hangulata is. A Magyar Kézilabda-szövetség szervezői munkája úgyszintén kimagasló. Nem véletlen, hogy a BL-döntő-rendezés szerződésének meghosszabbítását fontolgatja az Európai Kézilabda-szövetség, és nem véletlen az sem, hogy Magyarország lesz az egyik házigazdája – Szlovákiával társrendezője – a 2022-es férfi Európa-bajnokságnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.