Felhívás!

Ha elfogy a tartalék…

Kuramagomedov Murad, Muszukajev Iszmail, Asarin Roman, Olejnik Pavlo. Bármennyire is furcsa vagy fura lenne, a négy sportoló egyik magyar nemzeti válogatott névsorából való. A magyar szabadfogású birkózó válogatott jelenlegi tagjairól van szó, akik súlycsoportjaikban anyaországunk legjobbjainak számítanak.

Ott voltak a vasárnap este befejeződött római Európa-bajnokságon. Noha valójában Magyarország is „multikulturális állam”, beavatottak tudják, a négy birkózó honosítással lett magyar válogatott. Közülük kettő (Murad és Iszmail – a személynevük rövidebb, könnyebb leírni) éremesélyes a három legjelentősebb világversenyen (Eb, vb, olimpia). A magyar szakszövetség így töltötte fel azt az űrt, ami a szakág utánpótlásában keletkezett az utóbbi évek során. A kötöttfogás sokkal jobban áll, ott honi világklasszisokat tud felvonultatni a magyar válogatott, és az utánpótlás is ígéretes (Lévai Zoltán ezüstérme jól jelzi). A magyar sportpolitikára nem jellemző az, hogy lasszóval vadászná a honosításra kiszemelt és esélyes sportolókat. Ellenben az is bizonyos, hogy igyekeznek kihasználni az adódó alkalmakat, ha ezáltal valamelyik sportág, valamelyik szakág nemzetközi versenyképességét erősíthetik.

Íme egy másik négyes névsor: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Krueger Cole. Ketten magyar–kínai vegyes házasságból születtek Budapesten, a Krueger fivérek viszont születésileg amerikaiak. Ők saját akaratukból, no meg egy kis csábítással választották Magyarországot, a magyar nemzeti válogatottat. A felsorolt négy gyorskorcsolyázó bármelyik világversenyen (Eb, vb, olimpia) éremesélyes egyéniben vagy együtt váltóban is. A szövetségi edzők nagyon kellemes gondja az, hogy nagy a választék, a négy világklasszis valamelyikének sérülése, betegsége esetén könnyen helyettesíthetők, hiszen ott van még többek között az olimpiai bajnok Burján Csaba, aki jelenleg letiltását tölti a Kínát, kínai népet sértő internetes bejegyzése miatt.

A két példa nem egyedi a magyar sportban, a férfi kézilabda-válogatottnak például évtizedekig voltak kubai vagy szerb honosított játékosai, a magyar nemzeti női sakkcsapat éltáblásának neve Hoang Thanh Trang, ő Vietnamból érkezett, amúgy 2013-ban egyéni… Európa-bajnok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.