Felhívás!

Gondoljuk meg, kérem!

Előrebocsátom: nem vagyok orvos, sem dietetikus, de van szemem, és a kutatás, utánanézés akár az oxigén a szervezetemnek. Láttam és látok förtelmes trágyalében, büdös, sötét pajtákban tartott disznókat, egymástól mozogni sem képes, friss levegőt, füvet, természetes napfényt soha nem tapasztaló tyúkokat, és hallottam borzalmasan sivító, üvöltő, hörgő állatok haláltusáját. Felsorolok néhány tényt, aztán ki-ki döntsön.

Egy japán kutatás szerint 1 kg marhahús előállítása során annyi káros anyag kerül a környezetbe, mint amennyit egy autó 250 km-en elpufogtat. Egy húsevő táplálását kétszer jobban sínyli meg Földanyánk, mint egy növényevőét. A statisztikák nagyon eltérnek, de a lényeg változatlan: egy adag húsért néhányszoros adag gabonát áldoznak fel, miközben minden nyolcadik földlakó éhezik. A húsipar az egyik legnagyobb vízfogyasztó, és elemzők mondják, nem én találtam ki, hogy századunk háborúit a vízhiány fogja kirobbantani.

Viccelünk a mi „jó magyaros” szokásainkkal, és vezetjük a szív-érrendszeri- rákbetegséges európai listát. Váratlanul elhunyt 48 éves korában – az özvegy és az árvák már kevésbé humorosak.

A legutolsó isteni kijelentés a Bibliában az ember életkorát illetően: legyen 120 év, nem több. De arról sincs szó, hogy kevesebb. Persze, nem vagyok annyira naiv, hogy ne tudjam, ez a levegő nem az akkori levegő, a víz sem, meg a nehéz munka, a stressz, de mégis – miért élnek a vegetariánus adventisták néhány évvel többet?

És ha az olvasó türelmetlenül rám mordul, milyen energiával melózzon, ha csak salátát eszik, a válasz egyszerű. Nem salátazabálás a vegetarianizmus, vaskos szakácskönyvek bizonyítják. Ha pedig sportkedvelő, gondolja meg: Carl Lewis, a Williams nővérek, Martina Navratilova, Lewis Hamilton valamit csak elértek ugye? A magyar kétszeres olimpiai- és kilencszeres világbajnok kajakozó fenomén, Kőbán Rita? Pedig ott tekerni, izzadni kell! Nem salátával, tudatos növényalapú étrenddel.

Nem ajánlom senkinek, hogy vegye ki vagy csökkentse a húst az étrendjéből. Hanem adjon hozzá néhány diót, egy avokádót, tegyen a paprikásba néhány szójakockát, a reggeli kávé helyett (vagy mellett) csúsztasson be egy kis csésze parasztos zabpehelyt (mazsolával, áfonyával, ne fanyalogjon, hogy ízetlen), és a többi majd jön magától. Jó étvágyat!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások