Felhívás!

Folytassa, Éva!

A nőnapokat is magukba foglaló márciusok nagy fordulópontokat hoztak Székelyföld egyik legismertebb, legsikeresebb sportolójának, a sílövő (biatlonista) Tófalvi Évának. Néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy visszavonul az élsportból, aztán nemsokára jött a hír, meggyőzték, mégis folytatná, és részt venne a 2018. évi téli olimpián, az lenne a zárszó. Ehhez azonban kellene még egy sikeres versenyzés az év második felében, hogy az olimpiai indulási jogot kiharcolja.

Korántsem elérhetetlen, de nem is könnyű, mert pangásban volt a sportpályafutása, egy tavaly márciusi ellenőrzésen „tiltott szert” mutattak ki a szervezetében. Pontosabban egy olyan szívgyógyszer nyomait, amit tavalyelőtt decemberben használt, amikor még az a szer nem volt az élsportolók tiltó listáin! Éva tudta, hogy ártatlan, lelkileg letaglózta az eljárás.  Fél év után hivatalosan is felmentették bármiféle doppingvétség vádja alól, de az a néhány hónap teljesen kizökkentette a felkészülésből. Időközben közéleti szerepet vállalt, az RMDSZ Csíkszereda városi tanácsosa lett, irigyei, politikai ellenfelei ezt sem hagyták szó nélkül.

A fény- és árnyszerűen ellentétes két március közül a mostanira kell figyelni, ez segíthet eltörölni a tavalyi keserűséget. Hogy aztán 2018 márciusában, a februári, dél-koreai olimpia után sor kerülhessen egy kivételes sportpályafutás megünneplésére. Hat téli olimpia sílövésben – még kimondani, elgondolni is káprázatos teljesítmény.

Hatalmas erőkifejtést igénylő sportágban (úszás, labdajáték, futás, küzdősport, súlyemelés, evezés stb.) hat olimpián részt venni csak kivételes egyéniségeknek adatott meg ez ideig. Díjlovaglásban valaki indulhat olimpián 60 évesen is, lehet aranyérmes, dobogós és helyezett vagy helyezetlen. A sífutásban, sílövésben a részvételnek sokkal szűkebb a korhatára. Hat olimpiához hány év kell? Egy, négy, nyolc, tizenkettő, tizenhat, húsz. Nehéz. Tófalvi Éva internetes eredmény-adattára hihetetlenül részletes, aprólékos. Megtudhatjuk, hogy 1998-tól 2014-ig részt vett 5 téli olimpián, összesen 16 versenyszámban. A legjobb eredményei egyéniben a naganói (1998) és vancouveri (2010) 11. hely 15 kilométeren, emellett van egy 10. helyezése, szintén Vancouverben a 4×6 km-es váltó tagjaként. Egyszer Világkupa-futamgyőztes (2008. december 18, Hochfilzen). Sokszor volt Hargita megye legjobb sportolója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.