Felhívás!

Focikonferencia

A Sepsi OSK a romániai élvonalbeli (Liga 1) labdarúgó-bajnokság 4. helyezettjeként vasárnap este játszhatta az osztályozót az európai kuparészvétel jogáért. Valós és viszonylagos szerencse is közrejátszott, hiszen a jogosult eredetileg a bajnoki bronzérmes Universitatea Craiova, ám mivel az oltyánok győztek a Románia Kupa döntőjében, egyik európai kupa-indulási helyet „átpasszolták” a Sepsi OSK-nak. Másik viszonylag szerencsés körülmény, hogy elődöntő nélkül, ráadásul hazai pályán játszhatott a Konstancai Viitorul csapatával, ez utóbbi más feltételek alapján jutott döntőbe. Ám hadd lássuk, milyen európai kupaszereplésről is van szó.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályalkotó, eseményszervező, végrehajtó, ellenőrző és vezető testületeit sok bírálat érte a több évtizedes múltú KEK (Kupagyőztesek Európai Kupája) felszámolása, illetve az Európa Ligává alakult UEFA-kupa sorozatba való beolvasztása miatt. Nem lehet tudni biztosan, hogy föltétlen a panaszok hatására, de tény az, hogy idéntől beindítják a KEK-pótló kupasorozatot, amelynek a neve UEFA Európa Konferencia Liga, azaz UEFA Europa Conference League (EKL, azaz ECL).

Átlagos szurkoló számára megelégedést keltő kezdeményezés, felületes szemlézésre úgy tűnik, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga (volt UEFA-kupa) elit köreiből kiszoruló kisebb, szerényebb képességű és vagyonú csapatoknak kínál érvényesülési esélyt egyfajta vigaszágként. Az EKL lebonyolítási szabályait alaposabban szemügyre véve azonban mást mutat az ábra. (Különben középiskolai vagy éppen főiskolai vizsgának is beillő eseménygrafikon.) A részvételi kritériumok elsősorban nem foci, hanem matematika-konferencia hangulatát idézik. A nehezen áttekinthető feltétel-együtthatók mellett azt láthatjuk, hogy a sorozat különböző szakaszaiban a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőiből kieső csapatok is csatlakoznak az EKL-hez. Konkrétan: a BL-ből 20, az EL-ből 26.

Nagy lesz a tolongás, amíg 55 ország körülbelül 200 csapatának legjobbjai eljutnak a csoportkörig, majd a nyolcaddöntőig stb. Érdekes lesz megfigyelni, hogy például a negyeddöntő 8, vagy elődöntő 4 csapatából hány lesz majd, amely eredetileg az EKL-ben indult, nem a BL-ből vagy EL-ből csusszant át oda…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.