Hirdetés
Hirdetés

Felzabáljuk Romániát?

Túl a hazai tengerparti nyaraláson felötlött bennem, hogy annyi országos program van Romániában, de indíthatnának egy Fogyasszuk le az országot-programot is, mert jelenleg a Zabáljuk fel az országot-program zajlik. Az unióban első helyen állunk, ami az elhízást illeti, minden második ember túlsúlyos.

Nagyon sok cikket írtam erről, de most szembesültem azzal, hogy az evés vagy inkább a zabálás népbetegség. Mintha a nyaralók enni mennének a tengerre. Mintha az all inclusive azt jelentené, hogy zabáljunk fel mindent, rögtön. Kolbászt szósszal és rántott húst grillcsirkével, szalmakrumplit pürével és még több szósszal, fagyikelyhet tejszínes papanași-halmokkal és frappéval. A saláta mindig megmarad.

Aztán a parton ülve hallottam, ahogy tízből tíz nő nem meri levenni a törölközőt vagy kijönni a vízből, nem engedi, hogy lefotózzák, csak az arcát, nem tudja megvenni a ruhát, amit szeretne, csak amibe belefér, és nagyon-nagyon rosszul érzi magát. Minden nők közötti párbeszéd témája ez volt, ami azt jelenti, hogy nem akarják elfogadni, és kellene a külső segítség. Szomorú hallani negyvenesektől, hogy nézd már, mekkora vagyok, de nekem már mindegy, úgysem tudok változtatni. Sosem mindegy. Sosem késő.

Tudom, hogy az önelfogadás nem kilókon múlik, tudom, hogy túlsúlyt millió dolog okozhat, de nagyon sok esetben az ember okozza saját magának, és sajnos sokan már feladták a változás lehetőségét.
Megelőzésre és egészséges táplálkozásra nevelés sehol az országban, a túl nagy és olcsó ételadagok, a főzött fagyik és lisztes olajban sült édességek lekvárral, öntettel nehezen fértethetőek össze a fogyással és egészséges életmóddal. Nem lehet mindenki fitt fürdőruhamodell, és nem is kell annak lennie, de elkeserítő, hogy ennyire nem számít az egészség, csak az, amit ma megehetsz. Holnapra úgyis főznek újat.

És tényleg a legtöbb sört és kenyeret fogyasztó ország vagyunk. A paradicsomprogram is bebukott. Sokatmondó. De orvosok, edzők, táplálkozás-szakértők, séfek, hozzáértő emberek nagyon sokat tudnának segíteni. Ha csak a különböző hatástalan fogyasztótabletták reklámjai alatti elkeseredett kommenteket nézem, hogy hányan változtatnának, indulhatna is a program. Ami nem hazug MLM-reklám, hanem életmódváltó program. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük