Felhívás!

Fellélegezve

Sok panasz nem lehet a labdarúgó Liga 1 lezárását illetően, hiszen senkit nem taszítottak a Liga 2-be, a legutolsó Chindia is kapott még egy esélyt arra, hogy a másodosztály harmadik helyezettjével (Mioveni) szemben kiharcolja a bent maradást.

Ez egy ajándék, hiszen az eredeti szabályzatban a két utolsó nem játszhatott volna osztályozót. Többségi vélemény szerint a bukaresti illetékesek tényleg nem voltak könnyű helyzetben, de a végső megoldás döntése a Dinamo érdekeire épült. Voltak kellő érvek, azaz nyomások arra, hogy a belügy patinás klubját ne kényszerítsék holmi kisvárosokban, nagyközségekben futballozni. Meg aztán maga a tény, a kiesés zsenáns lehetett volna a Romániát irányító apparátus számára. A Dinamónak megvolt a jó esélye a pályán kiharcolni a bent maradást, csakhogy erre a szűk sportnaptár miatt már nem maradt ideje. Nem hagyták bizonyítani, de nem is engedték el a klub kezét.

A Liga 1 résztvevőinek hirtelen létszámbővítése nem egyedi, nem első és valószínűleg nem utolsó megoldás. De enyhe gyomoridegekkel járhat elképzelni, hogy mi történik, ha a Dinamo fent van a 7–9. helyek valamelyikén és a Sepsi OSK áll a Dinamo helyén, több elmaradt mérkőzéssel. Nem túlságosan nehéz megtippelni a következményeket.

Eközben a Bajnokok Ligája folytatódott, a fő szervező nagyon komolyan vette a „you can do it” (meg tudod csinálni) motivációs szállóige üzenetét, és noha már közeleg az ősz, úgy néz ki, a foci BL-nek a 2019–2020-as idényben is döntője, bajnoka lesz, a koronavírus nem veszi el a szurkolóktól és a sporttörténelemtől. A foci BL igazolja, hogy más sportágakban is meg lehetett volna csinálni, például a női kézilabdában, de itt a törléssel a szervezők valójában az új idényt védték, nem akarták a 2020–2021-es naptárt átírni, sűríteni, emellett a fő szponzor nem akart néptelen lelátókat. De a pályán játszani lehetett volna!

Általánosságban a koronavírus-járvány nemcsak a sportolók egészségvédelmét, testi és szellemi erőnlétét, tudásbeli formafenntartását, idegrendszerét tette próbára, hanem a jellembeli tulajdonságokat is. Azt beszélik, a járvány okán bevezetett szünetek, korlátozások, rendszabályok miatt sokan élsportolói státusukból hobbisportolói szintre csúsztak. A mulatozások, ivászatok, másnaposságok miatt rengeteg edzés elmaradt, vagy pedig lézengéssel telt…

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.