Hirdetés
Hirdetés

Felhívás a magyarellenességre

„Kőkeményen” fellépett a Román Ladarúgó-szövetség (FRF) a bukaresti Dinamo ellen, amelynek szurkolói (ismét) magyarellenes rigmusokat skandáltak legutóbbi mérkőzésükön a sepsiszentgyörgyi stadionban, kezdve az elmaradhatatlan „Ki a magyarokkal az országból!”-lal: ötezer lejre, azaz valamivel több mint ezer euróra megbírságolta a klubot.

Ez még akkor is teljesen elfogadhatatlan, ha – állítólag – a klub anyagi nehézségekkel küzd, mert egy bírságot nem az elkövető anyagi helyzete, hanem az elkövetett kihágás súlyossága szerint szokás kiszabni. Természetesen, ezt a hatalmas nélkülözést is „futballistailag” kell értelmezni. Úgy le vannak szegényedve, kérem szépen, hogy egyes játékosokat válaszút elé állítottak: vagy elfogadnak havi hétezer eurós fizetést, vagy mehetnek, amerre látnak. Havi rongy hétezer euró? Azért felkelni sem érdemes… Annyit, kevesebb mint másfél év alatt, még a minimálbérből élő melós is megkeres! Ja, hogy az nem focizik? Miért, a Dinamo-játékos igen? Ugyanazt a sportot űzi, mint Leo Messi vagy Cristiano Ronaldo? Esetleg ugyanolyan labdával… Mert ha a Messi vagy CR7 által mutatott játékot teljesítményarányosan átszámítanánk, akkor ezeknek a dinamós gyerekeknek fizetniük kellene, hogy egyáltalán felmehessenek a pályára, nem hogy pénzt kérjenek az ott mutatott produkcióért…

És ilyen körülmények között megbírságolták őket ötezer lejre. Hát ennyit a bolondnak is megér! Az a galeri, aki idejött, ennél többet piára elkölt egy ilyen úton! Kit akarnak elriasztani ezzel a magyargyalázó, xenofób megnyilvánulásoktól? Vagy talán nem az lenne a cél?

Az egyébként pótolhatatlan szerepet felvállaló Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ezek után megfontolhatná, hogy ne (csak) a klubot jelentse fel a román szövetségnél, hanem a román szövetséget az UEFA-nál, hisz az Európai Labdarúgó-szövetség Respect kampányával évek óta komoly programot folytat a rasszizmus, az idegengyűlölet ellen. Máskülönben a FRF látszatintézkedése nem marad egyéb, mint felhívás a magyarellenességre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük