Felhívás!

Esélylatolgatás

A nyári uborkaszezon idején legfeljebb a politika iránt érdeklődők kemény magja foglalkozik a közélettel, a többség inkább azzal törődik, hogy hol nyaraljon, miből. De ebben az időszakban is készülnek érdekes és érdemleges közvélemény-kutatások… 2019 júniusában a nagy kérdés, ami a legtöbbeket foglalkoztat az, hogy milyen mértékű ellenzéki összefogás jön létre az őszi önkormányzati választásokon, és ez a Fidesz milyen mértékű háttérbe szorulását eredményezi. Ezen belül is a fő kérdés az, hogy ki fogja vezetni Budapestet.

Az európai parlamenti választások által az ellenzéki térfélen előidézett erőátcsoportosulás eredményeképpen Tarlós Istvánnak, az ősszel újrainduló főpolgármesternek új kihívói jelentek meg a színen: Kálmán Olga, a baloldali ATV-től a Hírtévéhez átigazolt, majd a két szék között a földre suppanó riportere, aki a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatásával indulna az összellenzéki előválasztáson, a Momentum pedig Kerpel-Fronius Gábort indította, aki több botrányos kijelentéssel sokkolta eddig a választópolgárokat. A baloldalhoz közel álló Závecz Research az ő támogatottságukat vizsgálta. A kérdést (nagyon helyesen) úgy tették fel, „amennyiben részt vesz az előválasztáson, kit támogat szavazatával?” Mivel ellenzéki előválasztásról van szó, vélelmezhetjük, hogy a válaszadók zöme ellenzéki kötődésű.

Érdekes módon, a többség Karácsony Gergelyt támogatta (39%), őt követi Kálmán Olga (35%), majd jönnek a többiek. Értelemszerűen nem esik szó a felmérésben Puzsér Róbertről, aki nem hajlandó részt venni az előválasztási játékban. Karácsony Gergely népszerűsége meglepő, hiszen Kálmán Olgának nincs ugyan városvezetői tapasztalata, de nincsenek látványos kudarcai sem, ellentétben Karácsonnyal, aki teljes alkalmatlanságát bizonyította Zugló élén, mely az egyetlen kerület, ahol a parkolás is veszteséges.

Mindemellett a Századvég is kirukkolt egy közvélemény-kutatással, melyből az derül ki, hogy a budapestiek 57%-a elégedett Tarlós munkájával, 50%-a pedig voksolna is rá. Ebből az következik, ha netán sikerül is félreállítani az önvezérelt Puzsért, és az ellenzék egyetlen jelölttel, az előválasztások győztesével indul harcba Tarlós ellen, akkor is jó esélyei vannak a jelenlegi városvezetőnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.