Felhívás!

Ér- és pénzszűkület

Már az enyéim is mondták, nehogy megírd, mert megbosszulják! – már hogy az orvosok megbosszulják, ha… Szóval félnem kell fegyelmezetten a saját gyógyulásom. Most tudtam meg és örömmel kuncogva, micsoda csuda gyógyorvosok is voltak már ezerhétszáz évvel ezelőtt is! Most az imént emlékezett rájuk a katolikus egyház, de igen bizony még az ortodox hívők, s tán az istentelenek is. Ők voltak Kozma és Damján ikertestvérek, akiknek a híre bennünket is elért.

Most teszem közhírré mások nyomán, hogy abban a világban, a IV. században csoda módon gyógyítottak. Ebben ugyan nem voltak páratlanok, akkor is kerültek vajákosok, gyógyító boszorkányok, akik ráolvasással és imával is gyógyítottak, sok pénzért. Abban voltak viszont páratlanok az ikrek, Kozma és Damján Kis-Ázsiában, hogy nem fogadtak el pénzt se a gyógyultaktól, se a betegek hozzátartozóitól.

Na, ezt higgye el, Marcsa nannyó! A hírük futott előttük, rajongtak értük az elesettek, de kevésbé Dikletianusz császár s a többiek, akiknek szent volt a pénz már akkor. Többször is halálra ítélték Kozma és Damján atyát, de nem fogott semmi halálnem rajtuk, ezért karddal végezték ki őket 303-ban.

Kérdezhetjük ma, ugyan hányan s mi módon utasítják el a hálapénzt, a paraszolvenciát, illetve: hányan utasítják vissza? Legendák szintjén keringenek a legátkozottabb történetek ebben a kérdésben, milliók euróban, lejben, forintban. Ne szólj szám, nem fáj fejem. Gyűjteni kell fejfájásra, gyermekekre és másmilyen betegekre családban s mindenütt.

Csíkkozmásra kell zarándokolnunk, az ingyen gyógyító Kozma varázsába merítkeznünk, mert… Szóval Magyarországon már hivatalosan is ellenzik a hálapénzt. Nem ragozom tovább. Már 1700 évvel ezelőtt kivégezték az ingyen gyógyító keresztény atyákat.

A gyógyulás, gyógyítás volt akkor rendszerellenes vagy az emberi jóság? Szent Kozma és Szent Demján képe ott a magyar Szent Koronán. Hiszek abban, de valahogy nem múlik kétéves fejfájásom. Ér- és pénzszűkület kereng bennünk és körülöttünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.