Felhívás!

Ébrednek az óriások

Aszongya a vén Homérosz (és ő aztán mindent tudott a nála is vénebb olümposziak küldötte múzsától), hogy élt egy szigeten egy beste nagy küklopsz. Ha valaki netán elfelejtette, az egy félszemű óriás. Vagyis a teste akkora, mint a jó gazda boroshordója, az esze meg kisebb a smucig ember pájinkáspoharánál. Az okos Odüsszeusz annak kiszúrta az egyetlen szemét, míg a részeg disznó aludt (csak nem várta meg, míg a bestia felfalja mind a tengerészeit). Az felébredt, káromkodott, de annyi, sok zaj, nix eredmény. Odüsszeuszék elhúzták a csíkot, illa berek, nádak, erek. Tajtékzott a tenger, rengett a föld a húszmázsás szikláktól, amelyeket Polüphémosz vaktában hajigált a menekülők után, ám sok hűhó semmiért.

Ma is felébredt egy óriás, az ENSZ. Nem tudom, hány szemű, de erőst részeg kellett legyen, hogy eddig aludjon, mert földünk bizony régóta remeg, a tengerek tajtékzanak, hol itt, hol ott ég, mint egy mifelénki kovidos kórház, és a népek menekülnek. Habár a memóriámat hat évtizede gyakoroltatom, nem nagyon emlékszem, mit oldott meg eddig az ENSZ. Mert Magyarország ötvenhatos lerohanását, majd a Vietnámét, az Afganisztánét biztosan nem. Néhány tízezer nyakkendős szakértő időnként beszámol, ők mondják, ők hallják, oszt maradnak a bajok, azaz sokasodnak közben. Néha jön egy keményfiú, mint Hruscsov, aki leveszi a cipőjét, és azzal veri a pulpitust meg Jasszer Arafat és sátorban tölti az éjszakát az intézmény székháza előtt, de abból sem lett több, mint hogy Arafat benáthásodott, és a Hruscsov-féle cipőre flekket kellett tegyen a KGB.

Az ENSZ nincs egyedül. Mert felébredt a mi hat láb magas elnökünk is legendás szendergéséből, és megígérte, ezután támogat minden környezetvédő intézkedést. Hogy nem látta eddig az erdők pusztítását, az évenkénti árvizeket, hogy volt neki fontosabb Deveselu a székelyföldi emberek medve pusztította vagyonánál és életénél, dupla Homérosz legyen a talpán a tudója.

Jegyzetírás közben félszemmel lesem a híradót. Odüsszeusz kétségbeesett utódja felkiált: milliókat adnak katonai repülőgépekre és a tűzoltóknak semmit.

Hajjaj, Homérosz óta tapasztaljuk: e földgolyóbison ténfereg néhány nemes lélekkel felvértezett hős (ezekről ma már senki által nem olvasott eposzokat írnak), és egy csomó felelőtlen semmirekellő. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.