Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Csücsülünk a fenyőfán

Tükörbe nézek, csóválom a fejem: mennyit változtál, barátom, 30 év alatt! Lássuk, világunk ment-e ezalatt előre, vagy rükverccel?

1992-ben a volt király, Mihály, megpróbált hazajönni. Iliescuék ráuszították a rendőröket, csendőröket és öntudatos honvédőket. Ugyanazok, akik gatyájukba tojtak Miron Cosma bányászai láttára, kiebrudalták őfelségét. Sebaj, nem maradt a román köztársaság király, sem Mihály nélkül. Meghívták Michael Jacksont, a színpadon ivarszerveit percenként tapogató megasztárt. A cotroceni-i, a Victoria-palotabeli odúkból kitódult a politikusok apraja- nagyja, feleségestül, anyósostul. Civilizálódtunk, megtisztelt jelenlétével a galaktikus Michael. Iliescu elnök egy félórát ácsorgott az esőben, mert a Nagy Vendég magasról pottyantott a protokollra. És a legelképesztőbb jelenet: Theodor Stolojan miniszterelnök felszólalt az ünnepi fogadáson: „Domnule Michael!” – kezdte cicerói szónoklatát. Apró szépséghiba – domnul Michael nem volt ott, késett.

(1992-ben a gazdaság 9 százalékkal zuhant, az infláció 210 százalékos. Na és, erre járt Michael!)

Mostanra Románia nyakig eladósodott, a miniszterelnök piros szőnyeggel és hajbókkal fogadja az amerikai elitegységet. Stratégiai partner – ők azt csinálnak nálunk, amit akarnak, minket be sem engednek magukhoz vízum nélkül. A hírtévékben azt latolgatják, Romániából támadnak-e majd az oroszokra. Azaz, mikor indul a támadás. Mit számít, legfontosabb esemény: Elon Musk és Angelina Jolie a Drakula-kastélyban halloweeneznek. Milliárdos hátsójuk a rémkastély karosszékében hagyja nyomát. Mentve a haza, heuréka, münk vagyunk a világ közepe.

Arra nem terjed ki logikánk, hogy milliárdosék hol Afrika szavannáiban, hol Izland gejzírei között kezeltetik életunalmukat (Elon Musk a világűrben is). És az sem gond, hogy sem Musk, sem Jolie Miss Hollywood (bár Szentgyörgyön tizenöt fájintosabbat mutathatnék) lábát sem hozta kies tájaink közelébe. A hír attól hír marad. Mint a székely, aki a kocsmában dicsekedett: Amikor a sivatagban jártam, három vad oroszlán jött felém. – És? – Én sem voltam rest, fel az első fenyőfára. – Hazudsz, te, a sivatagban nincsenek fenyőfák! – Há mit gondoltok, amikor három beste oroszlán jön feléd, nézed-e, hogy van-e fenyőfa vagy nincs?!

Szegény Románia, szegény mi…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük