Felhívás!

Babos labdák

Az ólmos szürke október végi napok vezető magyar sporthíre kétségkívül a Babos Tímea világbajnoki aranyérme a női párosok szingapúri döntőjében, a cseh Andrea Hlavackova oldalán.  Bajnokok Tornája a hivatalos elnevezés, de évtizedek óta világbajnokságnak tekintik, szigorúak a részvételi feltételek. Az 1993. május 10-én született Babos Tímea a magyar női tenisz első világbajnoka (más lebonyolításban volt vb-első férfi párosban Taróczy Balázs a ’80-as években). Egyéniben nincsenek igazán kiugró eredményei, de ezt a hézagot női párosban ragyogóan pótolta.

A Babos–Hlavackova páros a döntőben 4-6, 6-4, 10-5 különbséggel győzte le a Bertens-Larsson holland–svéd párost. A döntő szuper tie-break-ben végződött, ennek sajátossága az, hogy egyenlő játszmaarány (1-1) után már nincs harmadik, amely 6-6-ig tarthatna, hanem azonnal jön a „szétlövés”, ahol minden nyert labda pontot ér.

A Babos Tímea sikere premier, de nem afféle bombameglepetés. Ifjúságiként 2010-ben a női párosok versenyén győzött a franciaországi Roland Garros, az angliai Wimbledon és az amerikai US Open tornákon, döntős volt az Australian Open-en. Már 17 évesen jelezte, hogy a párosban van igazán elemében. Igazságtalanság felróni neki, hogy egyéniben „csak” tucatnyi kisebb értékű tornadöntőt sikerült nyernie ez ideig. Tímea vb-győzelme a magyar tenisz kiemelkedő évének megkoronázása, hiszen a férfi csapat feljutott a Davis-kupa élvonalába, ami van olyan értékes, mintha a foci válogatott kijutott volna az oroszországi vébére.

A magyar tenisz korábbi kiugró sikereiből: Asbóth József Roland Garros-bajnok egyéniben (1947), Taróczy Balázs férfi párosban a svájci Heinz Günthardttal bajnok Wimbledonban (1985), Roland Garrosban (1981), Temesvári Andrea női párosban Martina Navratilovával Roland Garros-bajnok (1986), Szávay Ágnes női párosban Viktorija Azarenkával bajnok Roland Garrosban (2005) és Wimbledonban (2005). Az ifjúsági korosztály Grand Slam-bajnokainak névsora sokkal hosszabb.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.