Felhívás!

Az idős, mint kockázati tényező

Az utóbbi időben néhány politikus és különböző szakember, főleg orvosok és pénzügyesek kezdtek az idősekkel bajmolódni, mindegyikük azt nehezményezi, hogy sok pénzbe kerülnek az öregek. Az emberi társadalom történetében előfordult már, amikor veszély esetén a gyerekeket hagyták magukra, mondván, az életerős felnőtteknek kell életben maradniuk; máshol a szépkorúakat tették ki hóra, erdőbe, csúcsokra, amikor már feleslegesek voltak. Mi fordul meg mostanában a nagyok fejében, nehéz megtudni, de az bizonyos, hogy az idős embereket nem tisztelik, szeretik.

A Nemzetközi Valutaalapot tavaly októberig elnöklő francia Christine Lagarde korunkban elsőnek mondta ki, hogy a nyugdíjasok „túlélik” magukat, vagyis túl sok ideig veszik fel a munkásévek után járó összegeket. Úgy látszik, a valutaalapnál dolgozók ezen sokáig tanakodtak, mert egy másik közgazdászuk, a spanyol José Vinal azt „túlélési rizikónak” nevezte. Főnöke erre kijelentette, hogy mivel ez világgazdasági kockázatot jelent, tenni kell valamit. Például vegyék el a nyugdíjakat, és ezen a pénzen helyezzék őket öregek házába, és maradjanak ott mindhalálig. Persze, mikor Lagarde-nak mondták, hogy ez enyhén szólva fasiszta nézet, mindjárt kijelentette, hogy rosszul értették az emberek.

Csakhogy nem sokra rá az Európai Bizottság friss elnöknője, Ursula von der Leyen is kijelentette, hogy az idős embereket a járvány lejárta után is tartsák karanténban. Ha akarnak, ha nem. Ő a gondoskodással magyarázta ezt. Sajnos, például Nagy-Britanniában vagy Svédországban a koronavírus-támadáskor éppen az időseket nem tették a nélkülözhetetlen lélegeztetőgépekre, már eleve eldöntötték, hogy velük nem bajlódnak.

Hát innen vette az ötletet Adrian Streinu Cercel fővírusológus, hogy a 65 éven felülieket, tehát a nyugdíjasokat vegyék el a családoktól, és helyezzék a rekvirált szállodákba, mindenkit a nyugdíjának megfelelő kategóriájúban. Tehát egy olyan karenténféleségbe, hogy ne mondjuk: gettóba. Őt is az öregek iránti „aggodalom” vezérelte. Még jó, hogy körülötte volt néhány normális észjárású ember, mert orvosként akárhogy dicsérték, emberként leszerepelt. Még jó, hogy került egy fizikus, Klaus Iohannis, aki kimondta, hogy a totalitárius rendszerekre jellemző az ilyen gettósítás.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások